Vești bune pentru românii care își vor face vacanța în Bulgaria. Românii și bulgarii au bătut palma

Mihnea Tălău 07.06.2022, 12:44
Vești bune pentru românii care își vor face vacanța în Bulgaria. Românii și bulgarii au bătut palma

În urma întâlnii de la București a Grupului de lucru bulgaro-român pentru conectivitate, ministru al transporturilor Sorin Grindeanu și omologul său de la Sofia, Nikolai Săbev, au anunțat că România și Bulgaria încep concomitent studii de fezabilitate în cinci poziții de pe ambele maluri ale Dunării pentru a construi noi poduri.

Cinci noi poduri peste Dunăre între România și Bulgaria

Aceștia consideră că studiile de fezabilitate simultane pentru cele cinci poduri reprezintă o reușită, după ce atâția ani nu au fost decât declarații.

Mai mult, partea bulgară s-a angajat să dragheze Dunărea, ceea ce este o prioritate pentru români.

„Partea bulgară va răspunde în mod adecvat la acest lucru, iar din 20 iunie Agenția Executivă pentru Studierea și Întreținerea Fluviului Dunărea va începe dragarea fluviului cu fonduri proprii, iar în decurs de o săptămână va anunța o licitație publică pentru activități de dragare”, a spus Săbev, potrivit G4media.

Potrivit acestuia, pentru adâncirea Dunării au fost asigurate fonduri în valoare de 15 milioane de leva, documentația fiind deja întocmită și trimisă la Agenția pentru Achiziții Publice pentru control prealabil, iar fondurile au fost repartizate pentru o perioadă de 3 ani.

 

Bulgaria, pregătită pentru inaugurarea liniei de feribot Ruse-Giurgiu

Cât privește proiectul comun Fast Danube pentru adâncirea fluviului, cei doi miniștri au convenit ca, până la sfârșitul anului 2022, un grup de lucru comun să pregătească un proiect mixt de finanțarea din partea Comisiei Europene a măsurilor inginerești planificate pe fluviu. Mai mult, Săbev l-a informat pe Grindeanu că Bulgaria este pe deplin pregătită pentru inaugurarea liniei de feribot Ruse-Giurgiu și a sugerat ca la Ruse să fie efectuat un control comun de frontieră, în timp ce la Giurgiu se creează condițiile necesare pentru aceasta.

La rândul său, Grindeanu s-a angajat să coopereze cu autoritățile locale pentru a accelera activitățile de la Giurgiu. Partea bulgară intenționează să înceapă lucrări de reparație pe partea sa la Podul Dunării I, în luna iulie, ceea ce din punctul de vedere al delegației României ar putea crea probleme serioase fluxurilor turistice și comerciale. Ministrul Săbev va discuta problema cu viceprim-ministrul Grozdan Karadjov, astfel încât timpul pentru reparații să poată fi planificat fără a îngreuna traficul dintre cele două țări.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...