Vești bune pentru România de la Banca Mondială. Unde va ajunge economia noastră în doar 8 ani

Dumitrică Roxana 18.07.2022, 17:22
Vești bune pentru România de la Banca Mondială. Unde va ajunge economia noastră în doar 8 ani

Economia României are potenţial de creştere. Specialiştii estimează o majorare de 5,2% pe an până în 2030. Ca acest lucru să fie posibil, este nevoie de reforme susţinute de investiţii în infrastructura verde şi cea digitală precum şi în capitalul uman.

Economia României ar putea creşte, în doar 8 ani

Dacă se fac aceste reforme, este posibil ca România să înregistreze până la finele acestui deceniu  o creştere economică mai mare decât în deceniul precedent. Este nevoie însă de investiţii mari în îmbunătăţirea participării pe piaţa muncii, integrarea forţei de muncă migratoare dar şi eficientizarea instituţiilor şi îmbunătăţirea rezultatelor din educaţie.

Cel mai recent raport economic periodic al UE – Living Up to Potential in the Wake of Adverse Shocks analizează modul în care unele state membre ale UE pot naviga în aceste vremuri pline de provocări din punct de vedere economic, pentru a stimula creşterea economică şi incluziunea pe termen lung, în urma unei pandemii, a unui conflict în curs de derulare în regiune şi a unei crize a costului vieţii.

Ce alte ţări sunt vizate de o eventuală creştere economică

Şi alte ţări  sunt vizate de creşterea economică. Aceste reforme ar duce la o majorare a produsului intern brut  în perioada 2022-2030, la 4,6% în Bulgaria, 3,5% în Croaţia, 4% în Polonia şi 5,2% în România.

Derularea acestor reforme ambiţioase ar pune aceste state membre pe calea spre o convergenţă solidă cu venitul mediu per capita din UE şi ar contracara impactul negativ rezultat de pe urma pandemiei şi războiului din Ucraina.Raportul Economic Periodic publicat luni de Banca Mondială arată că cele două şocuri consecutive recente riscă să încetinească redresarea ţărilor din UE, în lipsa acestor reforme.O bună parte din economiile statelor membre UE a revenit la niveluri de creştere pre-pandemică, deşi, într-un ritm inegal. După ce s-a contractat cu 5,9% în 2020, creşterea economică a UE şi-a revenit în 2021, când a înregistrat un avans de 5,3%. Acest lucru a fost determinat, în mare parte, de o relaxare a restricţiilor împotriva COVID-19, ce a încurajat creşterea cererii agregate, în timp ce sprijinul politic fără precedent, adaptarea sporită şi rata ridicată a vaccinării au susţinut redresarea.

Urmăriți Impact.ro și pe