Vestea zilei pentru toți românii. Cât costă acum motorina și benzina după ce Austria a blocat intrarea României în Schengen

Mihnea Tălău 11.12.2022, 13:28
Vestea zilei pentru toți românii. Cât costă acum motorina și benzina după ce Austria a blocat intrarea României în Schengen

O veste bună. După ce românii au ameninţat cu boicotarea firmelor austriece, în urma faptului că Viena a blocat intrarea țării noastre în Schengen, au venit și surprizele. Una dintre acestea este scăderea prețului la carburanți, fapt care i-a bucurat pe șoferi.

Boicotul îi aduce pe austrieci cu picioarele pe pământ

Liderul pieței de distribuție a carburanților, Petrom, cu acționariat majoritar OMV, a operat și azi o ieftinire la pompă. Mai exact, este vorba despre a patra pe ultima săptămână. Românii se bucură cu această ocazie pentru că prețurile au scăzut din nou cu 15 bani pe litru la benzină și motorină. Mai mult decât atât, ieftinirea are loc în contextul scandalului şi ameninţărilor cu boicot din partea românilor după ce Austria a blocat intrarea României în Schengen, scrie Playtech.ro.

Astfel, stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București afișa sâmbătă, 10 decembrie 2022, în aplicația sa, un preț de 6,66 lei pentru litru de benzină. În timpul acesta, litrul de motorină se vinde în aceste zile cu 7,78 lei/litrul. Prețurile reale plătite de șoferi sunt de 6.16 lei pe litru la benzină și 7.28 de lei pe litru la motorină, după aplicarea subvenției de 50 de bani.

pret carburanti
Pret carburanti

Petrom încearcă să se dea bine pe lângă români

Concret, Petrom a ieftinit benzina și motorina cu 15 bani pe litru. De asemenea, Petrom a scăzut prețurile cu 15 bani pe litru la benzină și cu 20 la motorină. Astfel, în 11 zile prețurile au scăzut cu până la 80 de bani pe litru, fapt care nu s-a mai întâmplat până acum.

„Suntem un punct de sprijin pentru economica românească, pentru securitate energetică a țării și un partener pentru cele mai relevante cazuri sociale. Nu este rolul nostru să comentăm decizii politice. Cu toate acestea, votul pentru Schengen are un impact asupra noastră, având în vedere că deținem operațiuni atât în România, cât și în Bulgaria.

Am crezut întodeauna că dreptul la libera circulație în zona Schengen este un atu puternic al UE, prin urmare susținem ferm accesul României la Schengen. Avem același punct de vedere în privința Bulgariei. Ne exprimăm speranța că decidenții vor ajunge la o soluție cât mai curând”, afirmă Petrom.

Sunt unii români care susțin că ieftinirea a venit pe fondul temerilor de boicot la adresa companiei care este controlată de grupul austriac. Politica Petrom a fost în general în dreptul unei evoluții liniare care nu ,,capta” în preț nivelurile minime sau maxime ale cotațiilor, ci doar o tendință a lor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...