Vestea zilei pentru pensionarii români: majorarea pensiilor ar putea fi doar începutul, când intră a 13-a

Gabriel Peneș 05.10.2022, 11:14
Vestea zilei pentru pensionarii români: majorarea pensiilor ar putea fi doar începutul, când intră a 13-a

Pensionarii români au parte de o veste importantă din partea guvernului. După ce s-a hotărât majorarea pensiilor începând cu 1 ianuarie 2023, executivul ia în calcul să acorde și a 13-a pensie. De aceasta vor beneficia, însă, într-o singură tranșă, doar pensionarii cu venituri mici.

Vestea zilei pentru pensionarii români

Pensionarii români au un dublu motiv de bucurie. Cel puțin o parte dintre ei. După ce a hotărât mărirea pensiilor de la 1 ianuarie 2023, executivul ia în calcul să acorde cea de-a 3-a pensie, însă nu ai vârstnicilor cu venituri mici.

Guvernul a discutat despre ajutorul financiar care urmează să fie acordat într-o singură tranşă pensionarilor cu venituri cuprinse între 1.000 şi 1.500 de lei. Acest ajutor va fi acordat la fel cum s-a întâmplat şi anul acesta, în vară, atunci când s-a oferit acel bonus unic de 700 de lei pensionarilor cu venituri mai mici de 2.000 de lei. A 13-a pensie ar urma să fie primită de pensionarii vizați în primele luni ale anului viitor.

Mai mult decât atât, se mai ia în calcul ca voucherele de 250 de lei, ce se acordă o dată la două luni, să se acorde și anul următor, informează România TV.

Majorarea pensiilor ar putea fi doar începutul, când intră a 13-a

Pe de altă parte, premierul Nicolae Ciucă a declarat că majorarea pensiilor se va face cu un procent ce nu va depăși 11%, deși existau speranțe că mărirea va putea fi chiar și de 15%.

Ciucă a explicat că procentul cu care Executivul poate crește pensiile trebuie să fie acela cu care nu este produs un deficit mai mare pe bugetul de pensii. „Ca atare, în acest moment, limita la care ne referim este de aproximativ 11%. Propuneri au venit din mai multe direcții, noi suntem datori să ne păstrăm responsabilitatea și să venim cu acele propuneri care sunt sustenabile pe bugetul de stat”, a spus prim-ministrul la finalul ședinței conducerii PNL.

În această privință, fostul ministru USR al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a catalogat drept „o minciună, pur şi simplu” afirmaţiile conform cărora pensiile din România nu pot creşte din cauza pragului de 9,4% din Produsul Intern Brut (PIB) stabilit prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru bugetul de pensii. Ghinea a declarat că procentul maxim cu care pensiile se pot majora este de 27%, abia acest procent ducând la atingerea pragului de 9,4% din PIB.

E un fel de ţeapă permanentă pe care politicienii o dau pensionarilor şi tocmai de-asta sunt aşa de nervoşi pe PNRR, pentru că pe lângă pragul ăla, PNRR spune ceva foarte important: nu mai depinde pensia românilor de pixul politicienilor. Pur şi simplu, de două ori pe an se indexează pensia pe o formulă matematică, în funcţie de inflaţie şi de creştere economică. De fapt, asta-i doare mult mai rău, pentru că, după ce se îndeplineşte această lege, Ciolacu, Budăi, toţi ăştia care câştigă voturi nu mai au pixul”, a spus fostul ministru citat de news.ro.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....