Vestea rea pentru unii angajați români. De ce rămân fără o zi liberă în acest an

Elena Avramescu 22.04.2022, 11:47
Vestea rea pentru unii angajați români. De ce rămân fără o zi liberă în acest an

O parte dintre românii care s-au vaccinat anti-COVID vor rămâne fără ziua liberă aferentă, potrivit unei clarificări de la Inspecția Muncii. Așadar, toți cei care s-au imunizat începând cu ziua de 9 martie 2022 nu mai beneficiază o de zi liberă plătită, deoarece nu ne mai aflăm în stare de alertă, potrivit avocatnet.ro.

Angajați români, fără o zi liberă în acest an

Mai precis, prin legea 221/2021, din 29 iulie 2021, salariații care se vaccinau împotriva coronavirusului puteau să ceară angajatorului câte o zi liberă plătită pentru fiecare doză de vaccin efectuată. Prevederile Legii 221 au fost introduse în Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, act normativ care a stat la baza hotărârilor de Guvern privind introducerea și prelungirea stării de alertă.

Cu toate acestea, de când s-a încheiat starea de alertă, românii care s-au vaccinat anti-COVID începând cu data de 9 martie 2022 nu mai pot să beneficieze de ziua liberă, după cum arată Inspecția Muncii.

„Potrivit art. 1 din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, prezenta lege are ca obiect instituirea, pe durata stării de alertă declarate în condițiile legii, în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-10, a unor măsuri temporare și, după caz, graduale, în scopul protejării drepturilor la viață, la integritate fizică și la ocrotirea sănătății, inclusiv prin restrângerea exercițiului altor drepturi și libertăți fundamentale”.

În acest fel, după încheierea stării de alertă, persoanele vaccinate nu vor mai beneficia de acordarea, la cerere, a unei zile libere plătite, notează Inspecția Muncii.

Angajatii romani, fara o zi libera in acest an
Vaccin anti-covid

În schimb, persoanele care s-au vaccinat în ultima zi de stare de alertă, adică în 8 martie 2022, încă mai pot solicita ziua liberă, însă pentru acest lucru este nevoie ca salariatul să cadă de acord cu angajatorul asupra zilei libere pe care să și-o ia pe baza unei cereri și a dovezii de vaccinare, iar liberul are ca termen limită de acordare trei ani de la data nașterii dreptului.

Însă românii pot să mai primească o zi liberă de la angajator, însă numai dacă se autorecenzează. Recensământul online al populaţiei şi locuinţelor a început la data de 14 martie 2022, iar românii care completează formularul în sistem online primesc, la cerere, o zi liberă, plătită.

Astfel că angajatorii sunt obligați să le acorde salariaților o zi liberă, plătită, însă numai dacă aceştia arată cu au completat formularul online în prima etapă a recensământului populației. Între 14 martie-15 mai, recensământul se va face online, iar cei care nu au acces la internet vor primi vizitele recenzorilor acasă, în perioada 16 mai-17 iulie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...