Vestea proastă a dimineții pentru acești pensionari, le îngheață pensiile în 2023: explicația oficială

Gabriel Peneș 30.11.2022, 09:27
Vestea proastă a dimineții pentru acești pensionari, le îngheață pensiile în 2023: explicația oficială

Pensiile a milioane de români se vor majora de la 1 ianuarie 2023 cu 12,5%. În plus, se vor acorda diferite tipuri de ajutoare sociale pentru pensionarii cu venituri mici. Dar mărirea nu va cuprinde anumite tipuri de pensii, ce vor rămâne neschimbate și în 2023, guvernul pregătind o ordonanță de urgență în acest sens.

Vestea proastă a dimineții pentru acești pensionari, le îngheață pensiile în 2023

Pensiile vor crește cu 12,5% de la 1 ianuarie 2023 pentru milioane de pensionari. Dar nu toate categoriile de seniori vor beneficia de această majorare. Guvernul condus de Nicolae Ciucă pregătește o Ordonanță de Urgență prin care cinci tipuri de pensii de serviciu, practic pensii speciale, după cum li se mai spune, nu se vor indexa cu rata inflației de anul acesta.

Conform documentului respectiv, noile măsuri ce urmează a fi adoptate printr-o ordonanță de urgență prevede ca pensionarii din aceste categorii să nu primească o majorare a veniturilor, acestea rămânând la valoarea din prezent.

Totuși, Executivul vrea să indexeze o serie de pensii cu un procent cuprins între 1% și 12,5%, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență (OUG). Astfel, pensiile militare de stat se vor indexa cu un procent cuprins între 1% și 12,5% în funcție de data stabilirii dreptului la pensie pentru a acoperi rata medie anuală a inflației.

Explicația oficială

Cinci tipuri de pensii de serviciu vor fi „înghețate” și nu vor beneficia de nicio majorare, conform proiectului de OUG, informează stiripesurse.ro.

Pensionarii care nu beneficiază de creșterea pensiilor sunt următorii:

1. Pentru personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România: în anul 2023, pensiile de serviciu stabilite în condiţiile legii nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei.

2 Pentru personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea şi al personalului care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice: în anul 2023, pensiile de serviciu stabilite în condiţiile legii nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei.

3. Pentru funcţionarii publici parlamentari: în anul 2023, pensiile de serviciu stabilite în condiţiile legii nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei.

4. Pentru membrii Corpului diplomatic şi consular al României: în anul 2023, pensiile de serviciu şi pensiile de urmaş stabilite în condiţiile legii nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei.

5. Pentru membrii Curţii de Conturi: în anul 2023, pensiile de serviciu stabilite în condiţiile legii nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei.

Pe de altă parte, pensionarii cu pensii bazate pe contributivitate vor primi și alte tipuri de ajutoare sociale. Cei cu venituri sub 2.000 de lei vor beneficia inclusiv de un voucher pentru plata energiei, în valoare de 1.400 de lei, ce va fi acordat în două tranșe.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....