Vestea momentului despre pensiile din România, este oficial: ce trebuie să știe pensionarii români

Gabriel Peneș 17.01.2023, 09:31
Vestea momentului despre pensiile din România, este oficial: ce trebuie să știe pensionarii români

Vestea momentului despre pensiile din România. Sistemul de calcul al veniturilor pensionarilor urmează să fie treacă printr-o schimbare majoră în cursul acestui an. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că ministerul pe care-l conduce are în lucru o nouă metodă de calcul pentru pensiile românilor, ce are ca scop eliminarea inechităților din sistemul de pensii.

Vestea momentului despre pensiile din România, este oficial

Pensiile românilor vor trece prin schimbări majore în următoarea perioadă, iar sistemul public de pensii va fi pus pe baze noi. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că noua metodă de calculare a pensiilor este în lucru, iar modificările vor fi făcute atunci când va exista o variantă finală.

Acesta a spus că problema pensiilor s-ar fi rezolvat deja dacă legea pensiilor și cea a salarizării nu ar fi fost puse în paranteze. Ministrul a mai menționat că noua formulă de calcul se va decide pe baza legii 127.

„Vorbim de pensiile din sistemul public, în momentul în care introducem formula de calcul, pentru că noi am scris foarte clar în programul de guvernare, de când am intrat în noiembrie, că plecăm de la analiza legii 127.

Pensiile în România ar fi fost recalculate și deja rezolvate dacă cineva la un moment dat nu punea legea pensiilor în paranteze, așa cum a pus și legea salarizării”, a spus Marius Budăi la Digi24.

Vestea momentului despre pensiile din România, este oficial: ce trebuie să știe pensionarii români
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat câ ministerul său lucrează la noua lege a pensiilor, prin care se va modifica major sistemul de calcul al acestora

Ce trebuie să știe pensionarii români

Noile mențiuni vin la doar câteva zile după alte declarații importante pe marginea formulei de calcul a pensiilor care urmează să fie aplicată în viitor, cu scopul de a elimina inechitățile din sistemul de pensii produse de intervențiile succesive asupra actelor normative de bază ale legii 127/2019, privind sistemul public de pensii.

„Noi de-a lungul timpului am avut în legea 127, trei acte normative de bază, toate care au prevăzut pensii, că au fost trei a fost bine, dar au intervenit multiple și au făcut să crească inechitățile.

Unele din ele vin din intervenția de la aceste acte, al doilea lucru ieșirea în date diferite la pensie în urma acelor intervenții a adus o altă inechitate în ceea ce privește stagiile de cotizare între femei si bărbați”, a declarat Marius Budăi pe data de 7 ianuarie 2023.

Vizavi de noua formulă de calcul, aceea trebuie aplicată gradual, chiar dacă transformările vor fi majore.

„Formula este una bună, dar avem niște lucruri de îndreptat. Am descoperit câteva aspecte și le vom îndrepta, nu pot să pun mana și să spun că e mare, toate aduc frustrare, pentru că regula de contributivitate spune așa, la contribuții egale, pensii egale”, a adăugat Budăi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....