Vestea care îngrijorează Europa. Numărul cazurilor de Covid este în creștere. Valul 6 a început deja

Ioana Bucur 14.03.2022, 12:49
Vestea care îngrijorează Europa. Numărul cazurilor de Covid este în creștere. Valul 6 a început deja

În timp ce ochii lumii sunt îndreptați către Ucraina, iar oamenii se mobilizează pentru a-i ajuta pe refugiați să fugă din calea războiului, medicii vorbesc despre evoluția cazurilor de Covid, numărul de noi infectări fiind în creștere în tot mai multe țări din Europa, semn că am putea avea de-a face cu valul 6 al pandemiei. În China se testează în masă și mai multe orașe au intrat în lockdown, după ce cazurile de infectare s-au triplat de la o zi la alta.

Numărul cazurilor Covid-19 este în creștere

La doi ani de la debutul pandemiei de Covid-19, în condițiile în care tot mai multe țări au renunțat la toate sau cele mai multe restricții și măsuri de protecție împotriva răspândirii și infectării cu SARS-CoV-2, numărul de cazuri depistate de la o zi la alta este în creștere.

Autorităţile sanitare din China au anunţat, duminică, 1.807 de noi cazuri simptomatice de Covid-19, de trei ori mai multe decât numărul de cazuri raportate sâmbătă. Autorităţile din Changchun efectuează teste în masă şi vor să transforme un centru de expoziţii într-un spital temporar cu 1.500 de paturi, potrivit oficialilor locali şi presei de stat.

Școlile din Shanghai au fost închise iar mai multe orașe din nord-vestul țării au intrat în lockdown. 19 provincii iau măsuri pentru limitarea focarelor produse de variantele Delta și Omicron.

Numărul infectărilor noi este în creștere și în Europa, în special în statele care au renunțat la restricții înaintea țării noastre.

„Creşterea numărului de cazuri în toată Europa nu ar trebui să ne lase indiferenţi. Ce am constatat în ultimele zile este reluarea creşterii în ceea ce priveşte numărul de cazuri, în multe ţări din vestul Europei, ţări care de altfel au renunţat înaintea noastră la o mare parte sau la toate măsurile nonfarmacologice, ca să le numim aşa”, subliniază dr. Marius Geantă, potrivit Adevărul.

Vestea care îngrijorează Europa. Numărul cazurilor de Covid este în creștere. Valul 6 a început deja
Test Covid-19

„Oamenii, nefiind condiţionaţi, renunţă foarte mult la precauţii”

Un detaliu de care ar trebui ținut cont, spune specialistul, este acela că în toate aceste ţări rata vaccinării este ridicată.

„Este mult mai mare şi decât media europeană, şi decât rata vaccinării din România. Pe de altă parte, în Danemarca, prima ţară care a renunţat la orice fel de restricţie având o rată a vaccinării anti-COVID-19 de peste 80%, constatăm acum cea mai mare rată a mortalităţii de când a început pandemia. Comparând bineînţeles cu rata pe care ei au avut-o înainte, nu cu altceva. Mai trebuie spus că sistemul lor de sănătate a fost performant în a ţine jos nivelul mortalităţii. Dar este un semnal important”, a adăugat medicul.

Medicul a punctat că, prin renunțarea la restricții, autoritățile au transferat responsabilitatea pe umerii oamenilor: „Consider că este impropriu să nu mai avem chiar niciun fel de restricţii, chiar dacă nu mai avem stare de alertă şi este alegerea fiecăruia. Deci, această chestiune a comportamentului individual reprezintă, de fapt, marele risc pentru creşterea valului în continuare. Oamenii, nefiind condiţionaţi, renunţă foarte mult la precauţii”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...