Vestea care bucură milioane de români. Cu cât cresc salariile și pensiile din 2023. Anunțul oficial al premierului Ciucă

Andra Daoud 04.10.2022, 12:13
Vestea care bucură milioane de români. Cu cât cresc salariile și pensiile din 2023. Anunțul oficial al premierului Ciucă

După dezbateri ample în cadrul coaliției de guvernare, premierul Nicolae Ciucă a anunțat cu cât vor crește pensiile și salariile în 2023. Liberalii au ajuns la concluzia că măririle nu pot depăși un anumit prag, pentru a nu produce un deficit bugetar prea mare. La ce procente ar trebui să se aștepte bugetarii și pensionarii anul viitor.

Cu cât vor crește pensiile și salariile în 2023

Discuția despre creșterea pensiilor și a salariilor a ajuns la final, după cum a anunțat luni premierul Nicolae Ciucă. După îndelungi dezbateri în cadrul PNL și după ce s-au vehiculat mai multe procente, liberalii au ajuns la concluzia că veniturile românilor nu pot crește cu mai mult de 11%, în caz contrat va apărea un deficit în bugetul de pensii.

„Am discutat şi în PNL, procentul cu care putem creşte pensiile trebuie să fie acela cu care nu producem un deficit mai mare pe bugetul de pensii. Ca atare, în acest moment, limita la care ne referim este de aproximativ 11%. Noi suntem datori să ne păstrăm responsabilitatea şi să venim cu acele propuneri care într-adevăr sunt sustenabile pe bugetul de stat”, a menţionat premierul.

„Există posibilitatea ca începând cu anul 2023, așa cum am discutat în Coaliție și am afirmat de fiecare dată, să susținem creșterea salariului minim și a pensiei, doar că aceste date, așa cum este și normal și responsabil, vor fi făcute publice după ce avem proiecția de buget pe anul 2023. Este cât se poate de posibil, există voința politică atât a PNL cât și a PSD, astfel încât să putem să luăm o astfel de decizie”, spunea premierul, luna trecută.

Vestea care bucura milioane de romani. Cu cat cresc salariile si pensiile din 2023. Anuntul oficial al premierului Ciuca
Pensiile vor creste cu 11% anul viitor

Ce se întâmplă cu veniturile sub 3.000 de lei

Premierul a mai spus că guvernanții au susținut în unanimitate măsura creșterii salariului minim pe economie la 3.000 de lei. Liberalii au propus și scutirea de la plata taxelor a pensiilor care ating pragul de 3.000 de lei, însă acest lucru nu s-a întâmplat, deoarece ar produce efecte în lanț.

„A fost făcută de către noi toţi, pentru că ne-am ghidat după ceea ce putem să facem din punct de vedere al bugetului. Deci, asta putem să ne permitem. (…) Am susţinut-o de la început, am şi venit cu propuneri.”, a adăugat premierul cu privire la salarii.

Cât despre eliminarea pensiilor speciale, despre care s-a tot vorbit, Nicolae Ciucă a spus că încă nu a fost luată o decizie în acest sens și că se discută în continuare, la nivelul Ministerului Muncii.

„Nu am finalizat acest proces pentru că, în continuare, la Ministerul Muncii există grupul de lucru care trebuie să vină cu propunere concrete pe cifre, discutăm pe cifre concrete, ca să nu vorbim de tot felul de ipoteze care în final nu fac altceva decât induc aşteptări şi amăgire ulterior că nu se pot realiza”, a mai spus Ciucă.

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe