Veste uriașă pentru România cu privire la vaccinul Covid-19. Anunțul vine de la ministrul de Finanțe

Andreea Bisinicu 25.11.2020, 14:28
Veste uriașă pentru România cu privire la vaccinul Covid-19. Anunțul vine de la ministrul de Finanțe

Veste uriașă pentru România cu privire la vaccinul Covid-19. Anunțul vine de la ministrul de Finanțe. Ce anunț a publicat Florin Cîțu pe contul său oficial de Facebook.

Veste uriașă pentru România cu privire la vaccinul Covid-19

Printre atâtea vești rele care au circulat de-a lungul acestei pandemii, iată un anunț pozitiv venit direct de la ministerul de Finanțe al României. Ministrul Florin Cîțu a semnat plata avansului către Comisia Europeană pentru procurarea vaccinul anti-COVID-19, în valoare de 12 milioane de euro. Vestea a fost dată chiar de Ministrul Finanțelor, pe pagina lui oficială de Facebook. De asemenea, Ministrul Florin Cîţu a anunţat că, în doar câteva zile, va veni prima transă din împrumutul obţinut de România prin instrumentul SURE, care valorează nu mai puțin de trei miliarde de euro. Acest împrumut are maturitate de 14,5 ani.

„Toți românii trebuie să știe asta! Am semnat plata externă către CE, reprezentând avans vaccin COVID-19, in suma de 12.058.345 Euro!”, a anunțat Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, pe pagina sa de Facebook.”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, anunța la începutul lunii septembrie 2020 că România va primi prin Comisia Europeană 10,7 milioane de doze de vaccin împotriva virusului COVID-19. Mai exact, se pare că României îi revin 1.290.000 de doze de vaccin, aproximativ patru procente din prima tranșă de 30 de milioane de doze.

Când va fi autorizată folosirea vaccinului anti-COVID-19

Potrivit Comisiei Europene, utilizarea vaccinurilor anti-covid, fabricate de firmele Pfizer și Moderna, în Uniunea Europeană ar putea fi autorizată în a doua jumătate a lunii decembrie a anului 2020. Astfel, blocul comunitar a încheiat un contract cu companiile farmaceutice Pfizer şi BioNTech pentru achiziția a 300 de milioane de doze de vaccin. Totodată, a încheiat un acord cu gigantul farmaceutic francez Sanofi și a rezervat 300 de milioane de doze dintr-un viitor vaccin, scru cei de la biziday.ro.

Cand va sosi vaccin anti-covid-19 in Romania
Cand va sosi vaccin anti-covid-19 in Romania

Banii vor fi folosiţi pentru a finanţa deficitul bugetar apărut în urma creşterii cheltuielilor bugetare cu şomajul tehnic, programul flexibil de muncã şi alte mãsuri similare menite sã protejeze angajaţii şi persoanele care desfãşoarã o activitate independentã, precum şi pentru finanţarea, în subsidiar a unor mãsuri legate de sãnãtate, în special la locul de muncã, scriu cei de la bussinessmagazine.ro

Cine vor fi primii care vor primi vaccinul anti-COVID-19

Președintele Klaus Iohannis a dezvăluit cine vor fi primii români care vor primi vaccinul COVID-19 și care este strategia pe care o va aplica în cadrul campaniei de vaccinare a populației împotriva coronavirusului. Șeful statului i-a asigurat pe români că strategia de vaccinare anti-COVID-19 a României există deja și va fi supusă aprobării într-o şedinţă CSAT (Consiliul Suprem de Apărare a Țării), pe care o va convoca în perioada imediat următoare. Vaccinarea se va face în etape iar cei care vor avea prioritate vor fi medicii, asistentele și cei din sistemul sanitar/medical precum și persoanele care suferă de boli cronice, persoanele în vârstă și alții care intră în factorul mare de risc.

„Vaccinarea se va face etapizat, iar definirea etapelor de vaccinare și inițierea acestora vor fi stabilite în funcție de aprobarea, producția și alocarea unuia sau mai multor vaccinuri către fiecare țară, folosindu-se o procedură specifică în funcție de vaccin. Vaccinarea se va realiza la locul de muncă, pentru personalul din domeniul sănătăţii şi prin centrele de vaccinare fixe şi mobile, reţeaua de medicină de familie pentru toate celelalte categorii de populaţie”, a mai spus Klaus Iohannis.

Urmăriți Impact.ro și pe