Veste superbă pentru România! Ce documentar este propus pentru Oscar 2021. Este pentru prima oară când se întâmplă asta

Iancu Andreea 15.10.2020, 15:08
Veste superbă pentru România! Ce documentar este propus pentru Oscar 2021. Este pentru prima oară când se întâmplă asta

O producție cinematografică românească ar putea avea șanse la premiile Oscar 2021. Un documentar realizat în România este cea mai neașteptată propunere pentru una dintre secțiunile din cadrul decernărilor. Vestea este cu atât mai spectaculoasă cu cât este pentru prima oară când se întâmplă ca un documentar românesc să ajungă pe lista Oscarurilor.

Un documentar românesc este propus pentru Oscar 2021

România se poate mândri cu primul documentar propus pentru Oscar 2021. Se pare că lungmetrajul „Colectiv”, în regia lui Alexander Nanau, ar putea intra pe lista de nominalizări la premiile Oscar de anul viitor. Documentarul este propunerea țării noastre pentru secțiunea „Cel mai bun lungmetraj internațional”, anterior numită “Cel mai bun film străin”, conform Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC).

Vestea este una îmbucurătoare, fiind pentru prima dată când România propune un documentar în competiția pentru premiile Academiei Americane de Film. Totodată, filmul ar putea fi înscris de către distribuitorii americani, Magnolia Pictures şi Participant, şi pentru secţiunea „Cel mai bun film documentar”.

„Este o mare onoare pentru noi să fim învestiţi cu atâta încredere de către comisia CNC. Ne aflăm cu adevărat în plină epocă de aur a documentarului, iar faptul că aceste filme încep să primească recunoaştere pe o scară atâta de largă este foarte încurajator.

Suntem convinşi că povestea “colectiv” va ajunge la cât mai mulţi oameni, ea fiind susţinută de eforturile partenerilor noştri americani în lungul drum care ne aşteaptă. Va fi o competiţie atipică, într-un an complicat, în care standardele de eligibilitate s-au lărgit, iar numărul documentarelor eligibile a devenit imens. Competiţia de abia acum începe, iar noi mergem mai departe cu optimism şi responsabilitate”, a declarat Alexander Nanau, conform adevarul.ro.

Regizorul și producătorul germano-român, Alexander Nanau, este cunoscut și pentru alte documentare, precum „Lumea văzută de Ion B.” şi „Toto şi surorile lui”.

https://www.youtube.com/watch?v=ji8hzpyefD4

Documentarul „Colectiv”, o poveste emoționantă despre incendiul din club

La aproape cinci ani de la dezastrul din clubul Colectiv, documentarul cu același nume își propune să facă și mai multă lumină asupra întâmplărilor din noaptea de 30 octombrie. Filmul este un documentar observațional, care spune povestea care a dus la moartea a 64 de persoane. În cadrul lungmetrajului, autoritățile și jurnaliștii sunt aduși în prim plan în căutarea adevărului. Documentarul își propune să pună în balanță sistemul versus oamenii, vorbind despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj şi responsabilitate.

Se pare că 20 noiembrie va fi data oficială a lansării documentarului în SUA și Marea Britanie. Producția românească va ajunge și în cinematografe și VOD începând cu această toamnă, în țări precum Franţa, Germania, Israel, Belgia, Olanda şi Elveţia. Acest lucru va fi benefic pentru notorietatea documentarului, bucurându-se de o expunere generoasă înainte de Oscar.

De asemenea, în 20 de țări ale lumii, filmul va fi disponibil prin intermediul HBO Europe. Producția este realizată de către Alexander Nanau Production, în coproducţie cu Samsa Film Luxembourg şi HBO Europe, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Luxemburg Film Fund şi Sundance Documentary Fund, cu participarea MDR Germania, RTS Elveţia, RSI – Elveţia şi YES Docu – Israel.

În România, documentarul „Colectiv” va fi distribuit în cinematografe prin Bad Unicorn.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...