Veste rea pentru turismul românesc. Prăbușirea parțială a Cascadei Bigăr a redus vizibil numărul vizitatorilor

Elena Avramescu 19.07.2021, 17:05
Veste rea pentru turismul românesc. Prăbușirea parțială a Cascadei Bigăr a redus vizibil numărul vizitatorilor

Prăbușirea Cascadei Bigăr a redus numărul vizitatorilor. Impact negativ asupra turismului din Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa din cauza prăbușirii unui perete al Cascadei Bigăr. Astfel că numărul vizitatorilor plătitori de bilete scăzând aproape la jumătate, în timp ce comercianţii care au tarabe pe marginea drumului spun că au de cinci ori mai puţini clienţi.

Prăbușirea parțială a Cascadei Bigăr a redus numărul vizitatorilor

În decursul zilei de luni, reprezentanţii Administraţiei Parcului Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa au declarat că numărul vizitatorilor plătitori, mai precis persoanele care achită 5 lei pentru a intra în locul amenajat din Rezervaţia Bigăr, este la 58% faţă de perioada de dinaintea prăbuşirii peretelui cascadei. Atfel că, în perioada 7 iunie – 19 iulie 2021, 9.205 persoane au achitat taxa de vizitare, faţă de 15.766 în perioada similară a anului trecut.

Într-adevăr, după prăbuşirea peretelui cascadei se simte o scădere a turismului. Credem însă că o influenţă asupra reducerii turismului din zonă o are şi ridicarea restricţiilor de circulaţie legate de pandemie, astfel că opţiunile pentru turişti sunt mult mai multe, inclusiv în străinătate”, a declarat directorul administraţiei parcului, Vasile Constantin, pentru Agerpres.

Prabusirea partiala a Cascadei Bigar a redus numarul vizitatorilor
Cascada Bigar inainte de prabusire

Comercianții sunt cei care sunt afetatți cel mai mult de scăderea numărului de turişti. Aceștia susțin că vizitatorii nu sunt plătitori de bilete pentru a intra în rezervaţie, ci doar admiră Cascada Bigăr de pe malul cu drumul naţional, unde există şi o structură din lemn construită pentru vizitare. În acest sens, ei consideră că cifrele oficiale, care reflectă doar numărul plătitorilor taxei de 5 lei, nu sunt suficient de relevante.

S-ar părea că scăderea numărului de vizitatori este de cel puţin cinci ori, iar dacă într-o zi de weekend înainte de prăbuşirea peretelui cascadei Bigăr erau în jur de 500 de maşini în parcare, unde taxa e de 10 lei pe zi, în prezent sunt sub 100 de maşini.

Înainte de prăbuşire era plin de oameni aici, dar după ce la televizor au apărut imaginile, totul s-a terminat. Vedeţi şi dumneavoastră, e practic gol într-o zi de duminică, cu vreme ideală şi 28 de grade Celsius afară. Astăzi, în primele cinci ore, am avut trei clienţi care au cumpărat produse de la mine, înainte stăteau şi la coadă. Sunt mult mai puţini vizitatori, eu pot să vă spun că vânzările mi-au scăzut şi de zece ori. Dacă nu se face ceva, să se repare cascada, probabil vom da faliment toţi pe aici, iar locul va rămâne unul abandonat, a spus și Florin Alecu.

Prabusirea partiala a Cascadei Bigar a redus numarul vizitatorilor
Tarabe Cascada Bigar
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...