Veste rea pentru toţi șoferii din România. Ce se întâmplă acum cu preţul carburanţilor

Cristian Cojocaru 27.01.2021, 08:38
Veste rea pentru toţi șoferii din România. Ce se întâmplă acum cu preţul carburanţilor

O veste rea a lovit puternic şoferii din România. Prețul carburanților au revenit la valorile începutului lui 2020. Efectul, este unul în lanț, iar alte prețuri suferă și ele de modificări.

Șoferii din România mai primesc o veste rea

Prețul la combustibil pare să cunoască aceleași valori ca înainte de pandemie. Așadar, prețul la benzină și motorină a crescut din nou. Majorarea prețurilor combustibilului are efectul de a determina și celelate prețuri să cunoască o traiectorie ascendentă. Printre acestea, alimentele sunt cele care vor avea parte de creșteri de prețuri.

În urma acestei creșteri, la prețul benzinei s-au mai adăugat 22 de bani la litru. Un plin de benzină, ajunge să coste șoferii cu 11 lei mai mult față de prețul cu care au achiziționat în acest ultim an. Prețul la motorină a crescut și el, adăugându-se 15 bani la litru. Asta face ca un plin de motorină să coste mai mult cu 7,5 lei.

Această veste rea a valului de scumpiri afectează nu numai șoferii din România dar și cetățenii cu venituri mai mici, în special pensionarii. Ca meniul scumpirilor să fie complet, pe lângă electricitate, gaze, carburanți se adaugă alimentele. Până la acest moment carnea de pui dar și grâul au cunoscut majorări de preț. Costul grâului pentru panificație a atins un maxim istoric.

Alimentele de bază precum carnea sau pâinea vor fi scumpite cu siguranță, așa cum menționează fermierii.  
Alimentele de bază precum carnea sau pâinea vor fi scumpite cu siguranță, așa cum menționează fermierii.

Pensionarii primesc și ei o lovitură

Crescătorii de păsări nu văd deloc cu ochi buni majorarea prețului la combustibil.  Fermierii au decis scumpirea cu 10 procente la carnea de pui, lucru care lovit puternic pensionarii cu venituri mai mici. Pâinea urmează la rândul ei să fie scumpită, pe baza faptului că grâul a ajuns la cel mai înalt preț de până acum.

Materia primă în general se scumpește, lucru care face ca producătorii la rândul lor să investească mai mult. Aceste investiții sunt amortizate prin ridicarea prețurilor, ca afacerea să fie relativ profitabilă. Alimentele de bază precum carnea sau pâinea vor fi scumpite cu siguranță, așa cum menționează fermierii.

Nici producția de cereale nu au ajutat mult la păstrarea unei constante a prețurilor. Astfel că, vom fi nevoiți să importăm grâu la un preț mult mai mare, față de cel românesc.

”Preţul la cereale a crescut în această perioadă, atât la grâu cât şi la porumb. Dacă facem referire la grâu preţul crescut se va găsi într-un final şi în preţul pâinii, la porumb preţul crescut se va regăsi în preţul cărnii de pasăre, de porc. Deci toate aceste creşteri se vor regăsi într-un final şi la raft. Probabil în februarie, martie când marii procesatori vor trebui să achiziţioneze cereale la aceste preţuri crescute”, a declarat Alecu Valeriu, un fermier.

Urmăriți Impact.ro și pe