Veste rea pentru pensionarii din România. Raluca Turcan: „Majorarea cu 40% e o iluzie”

Iancu Andreea 26.01.2021, 15:22
Veste rea pentru pensionarii din România. Raluca Turcan: „Majorarea cu 40% e o iluzie”

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a vorbit recent despre pensiile din România și ce urmează să se întâmple cu acestea. Astfel, potrivit declarației politicianului, pensionarii din România vor beneficia în următoarea perioadă de recalcularea veniturilor lunare. De asemenea, ministrul Muncii a adus în discuție și majorarea cu 40% a pensiilor. Ce schimbări se preconizează în privința sumelor de bani?

Pensiile românilor vor fi recalculate. Cât va dura întregul proces

Raluca Turcan, Ministrul Muncii, a anunțat în urmă cu puțin timp că pensiile cetățenilor urmează să fie recalculate. Întreaga procedură de analiză și recalculare a veniturilor lunare ale pensionarilor din România va debuta imediat ce noua legislație va intra în vigoare. Politicianul speră ca etapa propriu-zisă să dureze aproximativ un an și jumătate.

Vreau să lăsăm orice logică politică la o parte şi să le spunem oamenilor cum stau lucrurile: începem procesul de recalculare a pensiilor; în zilele următoare voi emite un ordin prin care se evaluează toate dosarele de pensie, astfel încât ele să fie pregătite ca pe o nouă lege a pensiilor, bazată pe contributivitate şi echitate în sistemul de pensii, să putem ajunge, sper eu în maxim un an şi jumătate, la o recalculare a tuturor pensiilor în România, a spus Raluca Turcan, la B1TV.

Pensionarii din România așteaptă majorarea de 40% a pensiilor
Pensionarii din România așteaptă majorarea de 40% a pensiilor

Vestea așteptată de pensionarii din România. Ce se întâmplă cu majorarea cu 40% a pensiilor

Raluca Turcan a făcut precizări și în privința zvonurilor legate de majorarea cu 40% a pensiilor. Oficialul român a menționat că o astfel de decizie ar reprezenta un efort bugetar uriaș pentru România. Acest efort este extrem de dificil de făcut mai cu seamă în această perioadă de pandemie, însă ministrul Muncii consideră că nici înainte de această situație delicată nu s-ar fi putu îndeplini.

O majorare cu 40% a pensiilor înseamnă un efort bugetar de 138 de miliarde, pe care România în nicio etapă a dezvoltării ei, chiar şi în anii de dinainte de pandemie, nu şi l-ar fi putut permite, a explicat ministrul.

De asemenea, etapa recalculării pensiilor este esențială înainte de o decizie de majorare. Astfel, procedura care urmează să înceapă în curând poate reprezenta un punct de plecare pentru viitorul veniturilor pensionarilor din România.

Mai mult decât atât, în momentul în care s-a deschis subiectul acestei iluzorii majorări de 40%, era necesară o etapă de pregătire şi de recalculare a tuturor pensiilor, astfel încât, pe o nouă formulă, să crească pensiile cu 40%. Această etapă a fost angajată prin lege în iunie 2019, când era PSD la guvernare, şi în trei luni de zile ar fi trebuit, printr-un singur ordin de ministru, să înceapă această evaluare a tuturor dosarelor de pensie, să fie pregătite pentru ca după ce se stabileşte formula pe noua lege să apeşi un buton şi pensiile să se recalculeze. Evident că lucrul acesta nu s-a întâmplat, a mai explicat ministrul Muncii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...