Veste proastă pentru românii cu mașini pe benzină și motorină! Surpriză neplăcută la pompă. Ce se întâmplă chiar acum cu prețurile

Iancu Andreea 20.06.2020, 15:02
Veste proastă pentru românii cu mașini pe benzină și motorină! Surpriză neplăcută la pompă. Ce se întâmplă chiar acum cu prețurile

Conducătorii auto încep să resimtă restricțiile din perioada de urgență. Astfel, prețurile carburanților de la pompă suferă treptat scumpiri. Conform profit.ro, liderul de pe piața locală, Petrom, a majorat în săptămână anterioară prețul benzinei cu aproximativ 3 bani pe litru. Cu cât vor cumpăra românii carburant de la pompă?

Se scumpesc benzina și motorina

Dacă în timpul izolării din starea de urgență ne-am bucurat că prețul carburantului s-a redus, astăzi nu mai putem avea aceeași reacție. Deși anterior fusese înregistrată o ieftinire cu 27 de bani pe litru, se pare că tendința actuală a prețurilor la pompă este una ascendentă.

Posibilitatea deplasărilor a dus la creșterea cererii de carburant și automat la o evoluție a prețurilor. Totodată, și prețul petrolului la nivel internațional a crescut în această perioadă. Așadar, piața din România înregistrează o tendință de scumpire.

Potrivit profit.ro, Petrom a efectuat patru scumpiri la prețul benzinei, după ieșirea din starea de urgență. Astfel, liderul autohton a crescut prețul cu 3 bani pe litru în urmă cu 2 săptămâni, cu 4 bani pe litru la începutul săptămânii trecute, vinerea trecută, cu 3 bani pe litru, și miercuri, tot cu 3 bani. Per total, Petrom a majorat prețul în numai două săptămâni cu 13 bani pe litru. Astfel, s-a ajuns la aproximativ jumătate din valoare cu care se ieftinise anterior benzina.

Românii vor alimenta la un preț mai mare Foto - Pexels
Românii vor alimenta la un preț mai mare
Foto – Pexels

Stația la care motorina este mai ieftină

Șoferii din București pot alimenta mașina la stația de pe Șoseaua Alexandriei, unde se comercializează cel mai ieftin carburant. Potrivit profit.ro, aici s-a înregistrat chiar o ieftinire a prețului motorinei. Astfel, în timp ce benzina a crescut de la 4,27 lei la 4,29 lei, motorina a putut fi cumpărată cu 4,52 lei pe litru, cu o reducere de un ban pe litru.

De asemenea, orașul Bacău se numără printre cele mai avantajoasă locații pentru alimentare. Aici prețul benzinei este de 4,24 lei pe litru. Totodată, motorina este comercializată la un preț de 4,45 lei pe litru.

Previziunile specialiștilor nu sunt unele îmbucurătoare. Astfel, FPPG, principala organizație patronală a producătorilor de petrol și gaze, estimează o reducere de 20% a cererii interne de carburanți, anul acesta. Această tendință va afecta și bugetul de stat. Potrivit unor calcule realizate de profit.ro, o reducere de 20% a vânzărilor de carburant ar duce la o pierdere de 5 miliarde de lei la buget. Acest lucru se datorează scăderii încasărilor in accize.