Veste proastă pentru românii care vor să-și cumpere apartament la bloc. Ce vor fi obligați să facă în curând

Stan Filon 15.09.2021, 09:21
Veste proastă pentru românii care vor să-și cumpere apartament la bloc. Ce vor fi obligați să facă în curând

Dezvoltatorii imobiliari vin cu vești proaste pentru românii care vor să-și cumpere apartament la bloc, în perioada următoare. Prețul acestora ar putea crește destul de mult, pentru a se alinia cumva cu prețurile din Occident, care sunt mult mai mari.

Vin vești proaste pentru românii care vor să-și cumpere apartament la bloc

Avertismentul a venit chiar din partea preşedintelui Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC), Cristian Erbaşu, care a spus ce îi așteaptă pe români în viitorul apropiat. Acesta a luat parte la un eveniment organizat cu ocazia Zilei Naţionale a Constructorului.

Cristian Erbaşu a spus că prețurile apartamentelor din România ar putea crește semnificativ, în viitorul apropiat, și ar putea ajunge la nivelul apartamentelor care se vând în Uniunea Europeană, unde regăsim chiar și prețuri de 5.000 de euro pe metrul pătrat.

Vin vesti proaste pentru romanii care vor sa-si cumpere apartament la bloc
Vin vesti proaste pentru romanii care vor sa-si cumpere apartament la bloc

Prețul de construire este mic în România, dar nu va mai rămâne așa mult timp

Erbașu susține că prețul locuințelor va crește, doar dacă nu ne vom confrunta cu o criză financiară. ”În condiţii normale, în condiţiile în care nu vom avea o criză, dacă ne vom reveni din punct de vedere economic, este evident că preţurile apartamentelor vor tinde spre preţurile din Uniunea Europeană.

Diferenţa dintre noi şi ei este de la simplu la dublu, cum şi în construcţii, ceea ce se construieşte în România, să zicem la nivel de apartamente, în momentul de faţă 600 de euro pe metru pătrat, în Polonia se construieşte cu 1.000-1.200 de euro. Nu mai vorbim în ţările din Vest, unde se construieşte cu peste 2.000-2.500 de euro.

Aceleaşi apartamente se vând în România cu 1.000-1.200 (de euro pe metru pătrat construit, n.r.). Acolo (în Polonia, n.r.) se vând cu peste 2.000, iar în Vest se vând cu undeva la 5.000 de euro pe metru pătrat. Deci în direcţia asta ne ducem”, a afirmat Cristian Erbaşu, potrivit Agerpres.

”Munca trebuie mult mai puţin impozitată”

Ținând cont că toate s-au scumpit în ultima perioadă, campioane fiind energia electrică și gazul natural, liderul patronatelor din construcţii a apreciat că prețurile de construire nu vor mai rămâne mic pentru mult timp.

”În România preţul de construire este încă mic, dar nu va mai rămâne mult timp la acest nivel, iar taxele pe proprietate sunt încă reduse faţă de ţările din Vest. Sper ca şi noi, aşa cum au făcut-o ţările dezvoltate economic, să găsim soluţie la nivel politic, oamenii implicaţi politic să înţeleagă că munca trebuie mult mai puţin impozitată, iar dacă trebuie să impozităm, să impozităm alte lucruri. Ştim bine că avem multe zone unde suntem mult sub impozitele aplicate de ţările din Vest”, a menţionat Cristian Erbaşu.

Preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii a subliniat că preţul locuinţelor va scădea doar în cazul în care va apărea o criză economică dură. ”Nu este o veste bună, din păcate, pe care o dau celor care doresc să cumpere: dacă se gândesc că se vor ieftini apartamentele, acest lucru se va întâmpla doar dacă vom intra într-o criză foarte mare. Şi nu cred că cineva şi-ar dori să intrăm într-o criză, pentru că, chiar dacă se ieftinesc apartamentele, nu toţi vor avea posibilitatea să le cumpere, chiar ieftine fiind”, a precizat Cristian Erbaşu.