Veste proastă pentru cinci milioane de pensionari. Raluca Turcan le-a spulberat speranțele, cât trebuie să mai aștepte

Cristian Cojocaru / 28.01.2021, 08:13
Veste proastă pentru cinci milioane de pensionari. Raluca Turcan le-a spulberat speranțele, cât trebuie să mai aștepte

Ziua de miercuri a venit cu o veste foarte proastă pentru milioane de pensionari. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, i-a dezamăgit pe majoritatea vârstnicilor, după ce a făcut anunțul că legea pensiilor va suferi modificări, însă nu de această dată.

Legea pensiilor a venit cu o veste proastă pentru milioane de pensionari

Potrivit declarației de aseară, făcută de către Raluca Turcan, legea penssiilor va suporta modificări. Vestea proastă este însă că aceste modificări ale actului normativ nu vor fi făcute în decursul acestui an, așa cum s-a tot menționat până acum. Așadar, pensionarii vor primi pensiile calculate în acest an pe baza legislației în vigoare.

Ministrul Muncii a mai precizat faptul că legea recalculării pensiei care trebuia să intre în vigoare va fi amânată. Totodată, Turcan promite ca viitoarea lege să fie una care poate fi suportată de către buget. Pe lângă aceasta, noua lege ar urma să reprezinte egalitate în sistemul de pensii.

„În acest moment aș putea spune că anul acesta pensiile vor fi calculate pe baza legii în vigoare, iar legea care a fost vânturată în fața a milioane de pensionari într-un mod cât se poate de cinic va fi cel mai probabil prorogată, astfel încât, în paralel cu calcularea pensiilor pe actuala formulă, să pregătim o nouă lege a pensiilor, sustenabilă din punct de vedere financiar care să aducă contributivitate și echitate în sistemul de pensii, iar undeva anul viitor pensiile să intre la plată în acest sistem nou, în baza unei legi noi a pensiilor”, a spus Raluca Turcan, la TVR.

Ziua de miercuri a venit cu o veste foarte proastă pentru milioane de pensionari
Ziua de miercuri a venit cu o veste foarte proastă pentru milioane de pensionari

Dosarele de pensii vor fi revizuite

Conform ministrului Muncii, astăzi urmează a fi dat un ordin de ministru prin care dosarele de pensie vor fi evaluate și revizuite. Raluca Turcan a menționat însă că nu vor exista scăderi la pensii, ci vor fi aduși indicatori de contributivitate. Astfel, cei care ies cu pensii mai mici după recalculare, vor rămâne cu ceea ce primesc acum.

„Începem acest proces de evaluare a dosarelor de pensie, aproximativ 5 milioane, cu structura actuală, cu toate că inclus din 2019 ar fi trebuit pregătită infrastructura, echipamente, softuri și oameni. Începem cu actuala structură din casele de pensii, urmând ca în perioada următoare, după ce se definitivează programele pe fonduri europene, pe o perioadă determinată, să încercăm să atragem – noi vrem să facem lucrul acesta pe programul Național de Recuperare și Reziliență, întrucât reprezintă o măsură de reformă, să atragem fonduri să plătim personal suplimentar pe o perioadă determinată – soft și echipamente – astfel încât să grăbim procesul de evaluare și recalcularea pensiilor”, a mai spus ministrul Muncii.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI