Veste proastă pentru cei care vor să dea de permis. Topul rușinos în care România e pe locul 1 în lume

Andra Daoud 18.01.2022, 18:28
Veste proastă pentru cei care vor să dea de permis. Topul rușinos în care România e pe locul 1 în lume

Stresul prin care trec cei care fac școala de șoferi și vor să dea de permis nu se termină odată cu promovarea examenului auto. Unii ar spune mai degrabă că abia atunci începe, pentru că șoferii începători se văd nevoiți să se descurce singuri, în trafic, după ce au condus alături de un instructor. Iar traficul din România nu este deloc prietenos cu șoferii începători, potrivit unui studiu realizat recent.

Veste proastă pentru cei care vor să dea de permis

Nu este ușor deloc să înveți să conduci, mai ales dacă locuiești într-un oraș cu trafic aglomerat sau ai de mers pe drumuri proaste. Din păcate, România bifează ambele criterii și este o țară total neprietenoasă cu șoferii începători, din aceste puncte de vedere. Potrivit unui studiu care a adunat date de la Banca Mondială, Forumul Economic Mondial și producătorul de sisteme de navigație TomTom, România este cea mai stresantă țară pentru cei care învață să conducă și pentru șoferii care tocmai au obținut permisul de conducere.

Criteriile care au fost luate în calcul pentru realizarea clasamentului sunt: nivelul de aglomerație, infrastructura rutieră, numărul de mașini raportat la 100.000 de locuitori și numărul de accidente rutiere soldate cu pierderi de vieți omenești. Pe baza acestor date, s-a calculat un scor, iar România a obținut cel mai rușinos loc din clasament.

În topul țărilor stresante pentru șoferii începători urmează Malaesia, Filipine, Bulgaria, Rusia, Grecia, Polonia, Argentina, Noua Zeelandă și Italia. La polul opus, țările care au obținut cel mai bun scor și care sunt prietenoase cu șoferii începători sunt: Singapore, Olanda, Danemarca, Spania, Elveția, Suedia și Portugalia.

Veste proastă pentru cei care vor să dea de permis. Topul rușinos în care România e locul 1 în lume
România este pe locul 1 în topul celor mai stresante țări pentru șoferii începători

România nu a obținut punctaj de trecere

Pe baza criteriilor luate în calcul, s-a făcut un punctaj, iar țara noastră a obținut 4.87 din 10. Potrivit datelor analizate, străzile principale din orașele românești sunt în stare bună, dar drumurile secundare sunt prost iluminate, benzile sunt prea înguste și nu sunt marcate corespunzător. Din acest motiv, România are cel mai slab scor la capitolul infrastructură.

Același top arată că Arabia Saudită este cea mai periculoasă țară pentru șoferi, din cauza numărului mare de accidente. Nu mai puțin de 36 de accidente mortale pe an au fost raportate la suta de mii de locuitori.

Filipine este cea mai aglomerată țară, din punct de vedere al traficului, pentru că, potrivit studiului, oamenii de acolo petrec în medie cu 53% mai mult timp decât ar fi normal în trafic pentru a se deplasa unde au nevoie. Finlanda înregistrează cel mai mare număr de mașini – 94.343 de autovehicule la 100.000 de locuitori, însă scorul general o plasează pe locul 23 din 43.

 

Urmăriți Impact.ro și pe