Veste proastă pentru cei care au cont bancar. Se întâmplă în toată Europa

Rădulescu Valentin / 12.08.2020, 16:18
Veste proastă pentru cei care au cont bancar. Se întâmplă în toată Europa

Anul 2020 vine cu o veste proastă pentru toți care au un cont bancar. Din cauza crizei economice, rata băncilor cu perspective negative a crescut semnificativ. Ce se întâmplă acum?

Băncile au probleme din cauza crizei economice

Din cauza crizei provocate de pandemia cu noul tip de virus, băncile au început să sufere din ce în ce mai mult. Potrivit unui raport efectuat de agenția de evaluare financiară Fitch și citat de Agerpres, proporția ratingurilor la băncile cu perspectivă negativă sau plasată sub supraveghere cu perspectivă negativă, a crescut cu aproape cinci ori mai mult în primul semestru din acest an.

La finalul lunii iunie, proporția băncilor ce ar putea avea probleme negative a trecut peste 60%. De asemenea, proporția băncilor plasate sub supraveghere cu perspectivă negativă a fost de 10%, cel mai ridicat nivel din ultimii ani. Acest lucru denotă riscurile pe termen scurt la adresa calificativelor a mai multor bănci. Fitch a avertizat că deocamdată nu există ratinguri de perspectivă pozitivă.

Veste proastă pentru cei care au cont bancar. Se întâmplă în toată Europa
Veste proastă pentru cei care au cont bancar. Se întâmplă în toată Europa

Ce bănci au cele mai mari perspective negative?

Băncile cu cele mai mari perspective negative se află pe piețele emergente din America de Nord și Sud. Aici, 87% din bănci se află în această categorie. De asemenea, piețele dezvoltate din Europa au a doua cea mai ridicată proporție a ratingurilor cu perspectivă negativă sau plasate sub supraveghere cu perspectivă negativă. Cea mai mare rată a crescut în primul semestru din anul 2020. Totodată, piețele dezvoltate din Europa au cea mai ridicată proporție a băncilor cu ratinguri plasate sub supraveghere cu perspectivă negativă, respectiv 22%.

Economiile emergente din Asia-Pacific și Europa au cea mai scăzută proporție a ratingurilor cu perspectivă negativă sau plasate sub supraveghere cu perspectivă negativă, adică 27%, respectiv 44%. Evoluția acestor date reflectă sprijinul extern și sprijinul băncilor mamă, cu un rating mai ridicat. Pe plan global, în primul semestru din anul 2020 au fost retrogradate ratingurile la 109 bănci, iar calificativele a nouă bănci au fost revizuite în creștere.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI