Veste proastă pentru acești șoferi. Pot rămâne fără permis, care este termenul acum

Mihnea Tălău 31.03.2023, 18:20
Veste proastă pentru acești șoferi. Pot rămâne fără permis, care este termenul acum

Un proiect de lege susținut de parlamentarii coaliției de guvernare prevede ca șoferii care nu își plătesc amenzile de circulație în termen de 60 de zile de la primirea acestora, ar putea rămâne fără permisul de conducere. Suspendarea dreptului de a conduce va rămâne în vigoare până când șoferul în cauză plătește amenda.

”Ordine şi disciplină şi în trafic”

Inițiatorii acestui proiect susțin că România are un nivel scăzut de achitare a amenzilor rutiere, iar acest lucru influențează bugetele locale.

”Nu se încasează banii la buget, deci un prejudiciu la bugetul local. Vine Curtea de Conturi, constată că nu s-au încasat aceste amenzi și impută ca și sarcina administrației locale să recupereze sumele și e foarte greu”, a explicat Laurențiu Leoreanu, deputat PNL, potrivit TVR.

Deputatul PSD Natalia Intotero a declarat, la rândul său că este de acord cu orice inițiativă legislativă care aduce mai multe reglementări în acest sens.

”Ordine şi disciplină şi în trafic”, a declarat ea.

S-a aflat ce se va intampla cu amenzile rutiere, incepand cu 1 ianuarie 2021

Marea problemă a neplății amenzilor

Totodată, inițiatorii proiectului afirmă că neplata amenzilor de către șoferi coboară și indicatorii economici ai unităților administrativ teritoriale, în baza cărora se acordă sumele pentru consolidarea bugetelor locale.

Aleșii susțin că neplata amenzilor de către șoferi coboară și indicatorii economici ai unităților administrativ teritoriale , în baza cărora se acordă sumele pentru consolidarea bugetelor locale. În momentul de față, o amendă poate fi achitată la jumătate dacă este plătită în termen de 15 zile de la data comunicării procesului-verbal.

”Legislaţia actuală prevede că neatacarea procesului verbal sau a hotărârii judecătoreşti constituie doar titluri executorii. Contravenientul nu suportă o altă sancţiune, decât posibilitatea de a fi executat silit. Din acest motiv, România are un nivel foarte scăzut de plată a amenzilor. Este legală o astfel de modificare”, a spus avocatul Ștefania Ciobănescu.

Proiectul a fost înregistrat la Camera Deputaților pentru dezbateri și își propune să modifice Ordonanța numărul 195 din 2002 privind circulația pe drumurile publice.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...