Veste proastă de la ANRM. De ce exploatarea gazelor din Marea Neagră nu va mai fi rentabilă din 2030

Elena Avramescu 07.09.2021, 13:09
Veste proastă de la ANRM. De ce exploatarea gazelor din Marea Neagră nu va mai fi rentabilă din 2030

Din nefericire, este nevoie ca procesul de intrare în faza de dezvoltare şi exploatare a gazelor din Marea Neagră să fie accelerat, mai ales că după anii 2030 valoarea acestor zăcăminte o să se reducă majpr, astfel că nu vor mai rentabile din punct de vedere comercial.

Exploatarea gazelor din Marea Neagră nu va mai fi rentabilă din 2030

Pe proiectul Neptun, toată lumea ştie că Exxon a decis să se retragă din România şi nu numai din România… Exxon este într-o campanie de vânzare de active pe întreg mapamondul. Ei s-au concentrat pe câteva zăcăminte de zona de vest a Africii şi în rest au vândut şi vând în continuare active din Marea Nordului, din Marea Neagră, din Marea Mediterană şi, probabil, se vor concentra spre alte zone.

Procesul este în curs de derulare. Romgaz a făcut o ofertă şi, în acest moment, negociază achiziţia companiei ExxonMobil Bahamas, care este titular în procent de 50% în acordul pe Neptun Deep. Împreună cu OMV Petrom, care este cu 50%, celălalt partener din proiect, urmează să treacă la faza de dezvoltare. Aici avem o mică problemă, pentru că termenul-limită este martie 2022, când va trebui să declare intrarea în faza de dezvoltare a zăcământului comercial.

Cei de la Exxon au venit cu o solicitare de a amâna acest termen, iniţial pe cinci ani, apoi pe trei ani, şi deocamdată sunt doar discuţii. Eu am spus că atâta timp cât sunteţi într-o negociere de a părăsi acordul petrolier nu pot să ştiu ce îşi va dori OMV Petrom şi cu noul partener, dacă acela va fi Romgaz sau altcineva, a declarat marţi, într-o conferinţă de specialitate, Sorin Călin Gal, directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), potrivit Adevărul.

Exploatarea gazelor din Marea Neagra nu va mai fi rentabila din 2030
Marea Neagra

În plus, Sorin Călin Gal a mai notat faptul că este o reală nevoie ca procesul de intrare în faza de dezvoltare şi exploatare a gazelor din Marea Neagră să fie accelerat. Potrivit directorului general al ANRM, proiectul Midia – Pelican al celor de la Black Sea Oil & Gas este derulare momentan, iar producţia efectivă de gaze naturale urmează să înceapă în decembrie 2021.

Din discuţiile purtate în ultimul timp cu ExxonMobil, cu OMV Petrom, cu Lukoil, Romgaz şi toţi partenerii care sunt în Marea Neagră, datorită apariţiei Green Deal şi a situaţiei existente pe piaţa internaţională a gazelor, eu sunt de părere şi probabil că şi Guvernul va fi de aceeaşi părere, că trebuie accelerat procesul de a se intra în faza de dezvoltare şi exploatare a acestor gaze, pentru că după anii 2030 probabil că valoarea acestor zăcăminte se va reduce semnificativ, va scădea cererea de ţiţei şi de gaz natural şi nu vor mai rentabile din punct de vedere comercial. Investiţiile sunt foarte mari în zona de offshore. Doar pentru proiectul Neptun vorbim de cel puţin 3,7 – 4 miliarde de dolari pentru dezvoltarea zăcământului şi pentru exploatarea sa, a mai spus acesta.

Urmăriți Impact.ro și pe