Veste mare pentru românii care își țin banii în bănci. Noua lege e de partea lor

Ioana Bucur 15.04.2022, 10:52
Veste mare pentru românii care își țin banii în bănci. Noua lege e de partea lor

Se schimbă regulile pentru românii care își țin banii în bănci. Noua lege, ce a apărut din nevoia de a alinia legislația națională la cea europeană, prevede o serie de modificări în favoarea clienților, ce vizează extinderea cadrului de beneficiari persoane fizice ai garantării depozitelor bancare. Ce categorii de persoane vor mai avea, timp de un an, garantarea sumelor peste un anumit prag.

O nouă lege pentru românii care își țin banii în bănci

Veste importantă pentru românii care își țin banii în bănci. Autoritățile au făcut o nouă serie de modificări prin care se va permite extinderea cadrului de beneficiari persoane fizice ai garantării depozitelor bancare, aliniindu-se astfel legislația de la noi din țară cu cea europeană.

Astfel, potrivit noii legi, și persoanele fizice care au depozite bancare rezultate în urma căsătoriei sau divorțului vor beneficia de garantarea, timp de un an, a sumelor peste pragul de 100.000 de euro. Legea nr. 42/2022 a intrat deja în vigoare.

Veste mare pentru românii care își țin banii în bănci. Noua lege e de partea lor

Noua lege, adoptată pentru a alinia legislația de la noi din țară cu normele europene

Până acum, Legea nr. 311/2015 stabilea că deponenţii garantaţi, persoane fizice, care deţin depozite încadrate în categoriile prevăzute mai jos beneficiază de un nivel al garantării de către schema de garantare a depozitelor peste plafonul de garantare (…), pentru o perioadă de 12 luni de la data la care suma a fost creditată în cont la instituţia de credit în cauză sau de la data la care depozitele pot fi transferate legal la o altă instituţie de credit:

  • depozitele care rezultă din tranzacţii imobiliare referitoare la bunuri imobile cu destinaţie locativă;
  • depozitele rezultate din evenimentul pensionării, disponibilizării, din situaţia de invaliditate sau deces al deponentului;
  • depozitele rezultate din încasarea unor indemnizaţii de asigurare sau a unor compensaţii pentru daune rezultate din infracţiuni sau pentru condamnări pe nedrept, explică avocatnet.ro.

În faza de proiect, legea a fost însoțită și de o expunere de motive în care schimbarea, adică „extinderea ariei depozitelor acoperite ce beneficiază de protecție peste plafonul standard de acoperire (echivalentul în lei al sumei de 100.000 euro) prin includerea a încă două categorii de depozite”, rezultate în urma căsătoriei sau divorțului era considerată necesară pentru includerea în legislația locală prevederile Directivei 2014/49/UE privind schemele de garantare a depozitelor, „în vederea oferirii deponenților aflați în situațiile respective a unei protecții echivalente cu cea asigurată în alte state membre ale Uniunii Europene”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...