Veste importantă de la Guvern: nu vor mai îngheța în case. Decizia de ultimă oră

Ana Anitoiu 28.11.2020, 12:47
Veste importantă de la Guvern: nu vor mai îngheța în case. Decizia de ultimă oră

O parte dintre români nu vor mai îngheța în locuințe, în această iarnă. Șeful cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a făcut un anunț în acest sens, vineri seară.

Ce decizie a fost luată, pentru a ajuta o parte dintre români să nu mai înghețe în locuințe

Mai exact, în cadrul ședinței de Guvern ce a avut loc în cursul serii de vineri, plafonul pentru acordarea ajutoarelor de încălzire a fost mărit până la suma de 800 de lei.

Până acum, plafonul maxim al veniturilor până la care se oferea acest ajutor era de 750 lei, pentru persoanele care folosesc gaze naturale, energie electrică, lemne, cărbuni sau combustibili petrolieri pentru încălzirea locuințelor. Pe de altă parte, plafonul era de puţin peste 786 lei/persoană în cazul familiilor care folosesc energie termică în sistem centralizat.

Cum a motivat Ionel Dancă modificarea

Șeful cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a explicat de ce a fost făcută această modificare. El a precizat că schimbarea vine după majorarea pensiei sociale minime până la 800 de lei.

”După majorarea pensiilor realizată de Guvernul Orban în luna septembrie, inclusiv prin majorarea pensiei sociale minime până la 800 de lei, este nevoie de modificarea acestui act normativ pentru a crește plafonul pentru persoanele care realizează venituri minime și care beneficiază în această perioadă de un ajutor de încălzire”, a declarat Ionel Dancă.

Veste importanta de la Guvern. Nu vor mai ingheta in case. Decizia de ultima ora
O persoana verifica daca un calorifer este cald sau rece

Cine poate beneficia de ajutor pentru încălzire

Persoanele care vor să beneficieze de un astfel de ajutor pentru încălzirea locuinței, în timpul sezonului rece, trebuie să știe că la acordarea acestuia se iau în considerare atât veniturile persoanei singure/familiei, după caz, cât şi bunurile deţinute de acestea, până la un prag maxim al veniturilor/persoană.

Ionel Dacă a precizat că datorită ordonaței vor putea beneficia de astfel de măsuri de protecție socială, în vederea încălzirii locuinței pe parcursul iernii, și persoanele ale căror venituri au crescut în ultima perioadă.

Cum și când se depun ajutoarele pentru încălzire în Capitală

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) din Sectorul 1 a anunţat că cererile pentru acordarea ajutorului de încălzire pentru sezonul rece noiembrie 2020 – martie 2021 se pot depune începând de luni, 19 octombrie, la sediul instituţiei din bulevardul Mareşal Averescu numărul 17.

În Sectorul 2 al Capitalei se pot depune deja solicitările la sediile DGASPC: Serviciul de Asistenţă Socială Baicului (str. Heliade Între Vii nr. 36), Serviciul de Asistenţă Socială Maşina de Pâine (str. Glinka nr. 7A), Serviciul de Asistenţă Socială Pantelimon (bd. Basarabia nr. 90) și Serviciul de Asistenţă Socială Silvestru (Calea Moşilor nr. 132).

Ajutor pentru modernizarea sistemelor de încălzire ale României, de la Uniunea Europeană

Uniunea Europeană a aprobat o schemă de ajutor prezentată de România cu scopul de a sprijini construirea şi/sau modernizarea sistemelor sale de încălzire centralizată. Banii sunt destinați transformării instalațiilor pentru ca acestea să ajungă să se bazeze exclusiv pe surse regenerabile de energie.

”Această schemă de ajutor în valoare de 150 de milioane de euro prezentată de România va sprijini investiţiile pentru construirea sau modernizarea sistemelor de încălzire centralizată. Ea va favoriza tranziţia de la utilizarea combustibililor fosili pentru producerea de energie termică la utilizarea surselor regenerabile de energie”, a spus vicepreşedinta executivă Margrethe Vestager.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...