Veste mare pentru români. De ce ar putea avea parte în ziua în care se vor vaccina

Iancu Andreea 15.04.2021, 20:47
Veste mare pentru români. De ce ar putea avea parte în ziua în care se vor vaccina

Pentru a veni în sprijinul campanie de vaccinare anti-Covid, deputații USR-PLUS au anunțat un proiect legislativ care aduce vești bune pentru o categorie de cetățeni. Acei români care decid că se vor vaccina, ar putea avea un beneficiu asigurat din partea statului. Totuși, persoanele care optează pentru vaccinare trebuie să prezinte și documente doveditoare pentru a beneficia de inițiativa autorităților.

Ce beneficiu ar putea avea o parte dintre români, dacă aceștia decid că se vor vaccina

Un proiect de lege, depus în cursul zilei de astăzi de către deputații USR-PLUS, Oana Țoiu și Radu Molnar, aduce vești importante pentru persoanele care își doresc să se imunizeze anti-Covid. Astfel, acei români care se vor vaccina ar putea beneficia de o zi liberă, la cerere. Inițiativa ar putea fi apreciată de cetățeni, mai cu seamă că unii dintre aceștia se confruntă cu reacții adverse minore sau medii, care îi pun în dificultate să își desfășoare activitățile la locul de muncă.

Venim în fața românilor cu un proiect care să încurajeze vaccinarea. Suntem conștienți că e singura variantă pentru a scăpa de pandemie. La cerere, angajații vor avea o zi liberă pentru a se vaccina. Proiectul arată că USR PLUS și coaliția de guvernare se așează pe drumul combaterii pandemiei. Știm că sunt mulți români care s-au vaccinat la centre în afara localității lor, așa că venim în întâmpinarea acestei probleme cu o inițiativă legislativă, a transmis deputatul USR PLUS Radu Molnar, membru în Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, citat de Mediafax.

Proiectul de lege ar urma să se aplice și în cazul părinților ai căror copii se vor imuniza anti-Covid
Proiectul de lege ar urma să se aplice și în cazul părinților ai căror copii se vor imuniza anti-Covid

Care sunt documentele prin care românii vor putea dovedi vaccinarea

Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 ar putea fi modificată în urma aprobării proiectului depus de membrii USR-PLUS. Acesta din urmă își dorește să le ofere persoanelor care se vor vaccina beneficii precum:

  • o zi liberă plătită în ziua vaccinării, care nu este inclusă în concediul de odihnă, în cazul angajaților
  • o zi scutire de frecvență, în ziua vaccinării, pentru elevi, studenți și militari
  • o zi liberă plătită, care nu va fi inclusă în durata concediului de odihnă, pentru unul dintre părinți în ziua vaccinării copilului cu vârsta de până la 14 ani sau a copilului cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani, măsură menită să preîntâmpine debutul campaniei de vaccinare pentru grupe de vârstă mai tinere.

Drepturile persoanelor care urmează să se vaccineze vor fi acordate în baza unor documente eliberate de instituția la care se efectuează imunizarea.

Ziua liberă pe care o pot cere angajații este valabilă atât pentru primul vaccin, cât și pentru rapel. Am introdus și posibilitatea unei zile libere pentru părinți, pentru momentul în care va fi disponibilă vaccinarea pentru copii. În acel moment vor avea zi liberă dacă copilul va fi vaccinat, iar copiii vor avea absența la școală motivată, a explicat deputata USR PLUS Oana Țoiu, președinta Comisiei pentru muncă și protecție socială.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...