Veste mare pentru elevi. Vacanța de iarnă, prelungită cu o săptămână? Care este motivul

Badea Violeta 20.12.2021, 16:28
Veste mare pentru elevi. Vacanța de iarnă, prelungită cu o săptămână? Care este motivul

Veste bună pentru școlari! Vacanța de iarnă a elevilor de gimnaziu, liceu sau școli profesionale s-ar putea prelungi cu încă o saptămână. Inițial, Ministrul Educației anunțase că aceștia se vor întorce în bănci pe data de 3 ianuarie pentru a recupera cele două săptămâni de vacanță suplimentară. Iată de ce s-ar putea răzgândi!

Elevii s-ar putea întoarce în bănci pe 9 ianurie

În pragul sărbătorilor de iarnă, elevii primesc o veste extraordinară! Aceștia ar putea reveni la cursuri abia pe data de 9 ianuarie.

Părinții au lansat o petiție care a fost deja semnată de zeci de mii de persoane și intenționează să o trimită Ministerului Educației până de sărbători.

Aceștia consideră că vacanța de o săptămână este mult prea scurtă pentru copiii lor și cer extinderea acesteia până în 9 ianuarie 2022.

Amintim că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, anunțase că elevii din învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal se vor întoarce în bănci din 3 ianuarie pentru a recupera orele pierdute. În schimb, copiii din învățământul preșcolar și primar au vacanță până la data de 9 ianuarie.

„Pentru a recupera cele două săptămâni de vacanță, pentru gimnaziu și liceu, școala conform propunerii Consiliului Național al Elevilor, agreat de Ministerul Educației, poate începe din 3 ianuarie și semestrul întâi se poate finaliza, vineri, 14 ianuarie.

Pentru copiii din grădinițe și elevii din învățământul primar, pentru că au doar o săptămână de vacanță suplimentară nu este nevoie să înceapă școala pe 3 ianuarie, ei vor putea începe pe data de 10 ianuarie”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la finalul lunii octombrie.

Elevii ar putea avea vacanta pana pe data de 9 ianuarie
Elevii ar putea avea vacanta pana pe data de 9 ianuarie

Ce susțin părinții elevilor

Inițiatorii acestei petiții au amintit de Convenția asupra Drepturilor Copilului, adoptată de Organizația Națiunilor Unite, în anul 1989.

Conform acesteia, fiecare copil are dreptul la odihnă şi la timp liber. Documentul mai prevede dreptul oricărui copil de a crește alături de părinții săi sau de a participa la jocuri şi la activităţi recreative proprii vârstei sale.

De asemenea, părinții mai susțin că există familii în care un copil este în ciclul gimnazial, iar celălalt în cel primar. Conform Ordinului actual de ministru aceștia ar avea vacanței diferite ceea ce îngreunează planificarea activităților în familie.

„Extinderea vacanței de iarnă pentru toți copiii până în 9 ianuarie 2022 ar permite acestora să petreacă mai mult timp în aer liber, practicând sporturi de iarnă, pentru îmbunătățirea sănătății fizice și psihice.

Există familii care și-au planificat de mult timp excursii pentru ianuarie 2022 (au și plătit avans) . Acordarea dreptului la vacanță unitară de iarnă le-ar permite acestora să beneficieze de excursiile pe care deja și le-au programat.

Altfel vor pierde atât banii plătiți deja, cât și zilele de concediu pentru care au muncit întreg anul”, au declarat inițiatorii petiției.

Solicitarea va fi înaintată Ministerului Educației, împreună cu lista de semnături, până la data de 22 decembrie. Precizăm că petiția a fost semnată deja de mai mult de 43.000 de mii de persoane.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...