Veste importantă pentru România. Se discută acum la Bruxelles, ar putea fi o victorie mare pentru țara noastră

Badea Violeta 22.11.2022, 15:37
Veste importantă pentru România. Se discută acum la Bruxelles, ar putea fi o victorie mare pentru țara noastră

Anunț extraordinar pentru România, de la Bruxelles. Sunt șanse mari ca țării noastre să-i fie ridicat MCV-ul, după ședința Colegiului Comisarilor Europeni de marți, 22 noiembrie. Aceasta ar fi o veste excelentă pentru România. Iată cu ce va fi înlocuit acest mecanism de monitorizare a reformelor din justiție!

MCV-ul ar putea fi ridicat în cazul României

În momentul în care au aderat la Uniunea Europeană, la data de 1 ianuarie 2007, România și Bulgaria mai aveau încă probleme legate de nefinalizarea reformei judiciare, de corupție și, în cazul Bulgariei, de criminalitatea organizată.

Din acest motiv, Comisia Europeană a instituit mecanismul de cooperare și de verificare (MCV), o măsură tranzitorie prin care să poate ajuta cele două state să rezolve aceste probleme.

Acum, după 15 ani, țara noastră ar putea scăpa, în sfârșit, de MCV. Ulterior, acesta ar urma să fie înlocuit cu mecanismul comun de sancționare a statelor care nu respectă statul de drept.

Acesta este în vigoare încă din luna ianuarie a anului trecut și permite suspendarea plăţii fondurilor UE unei ţări în care sunt constatate încălcări ale statului de drept ce pot aduce atingere intereselor financiare ale UE. O eventuală decizie de suspendare sau o reducere de plăţi de fonduri UE trebuie sprijinită de cel puţin 15 state membre din 27.

Citește și Premierul Nicolae Ciucă, concluzii la finalul întrunirilor de la Bruxelles. Aderarea la Schengen, pensiile românilor și PNRR printre subiectele discuțiilor!

MCV-ul ar putea fi ridicat pentru Romania
MCV-ul ar putea fi ridicat pentru Romania

Nicolae Ciucă, încrezător că obiectivul va fi atins

La finalul lunii octombrie, Nicolae Ciucă s-a arătat încrezător că România va scăpa de raportul MCV. Premierul tocmai efectueaza o vizită la Bruxelles și discutase pe această temă cu şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dar și cu ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

„În ceea ce priveşte MCV, am avut discuţii care sunt legate de întreg procesul tehnic prin care s-au elaborat legile Justiţiei. Au fost discuţii tehnice pe care domnul ministru Predoiu le-a purtat la nivelul Comisiei atât cu comisarul Reynders, cât şi cu doamna Jourova şi, de asemenea, sunt perspective pozitive astfel încât României să-i fie ridicat acest capitol al Mecanismului de Cooperare şi Verificare”, declara oficialul, într-o conferinţă de presă, la finalul vizitei pe care o efectuase la Bruxelles, potrivit Agerpres.

Citește și România ar putea scăpa de MCV. Acordul încheiat de Comisia Europeană cu Nicolae Ciucă și Klaus Iohannis!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...