Veste importantă pentru acești români care stau la bloc. Diferența e uriașă față de ce era în 2021

Mihnea Tălău 30.01.2023, 16:42
Veste importantă pentru acești români care stau la bloc. Diferența e uriașă față de ce era în 2021

Sarabanda creșterii prețurilor continuă. Sub impactul inflației, dar și a modificărilor fiscale prețurile cerute pe apartamentele date spre închiriere au crescut în ultimul an. În 2022 chiriile apartamentelor au fost anul trecut cu 8,7% mai mari față de aceeași perioadă a anului 2021.

Competiție între Cluj Napoca și București

Cele mai mari prețuri pe metru pătrat la apartamentele de închiriat sunt în Cluj-Napoca și București.

”Clujul rămâne orașul cu cele mai mari chirii la apartamentele mici, în vreme ce Capitala își menține supremația la apartamentele de mari dimensiuni. Timișoara rămâne cel mai accesibil centru regional și pe segmentul chiriilor, raportat la puterea de cumpărare versus costul locuirii”, a declarat Daniel Crainic, directorul de marketing Imobiliare.ro, potrivit Profit.ro.

Cu cât au crescut chiriile la locuințele din marile orașe

La București, în perioada ianuarie – decembrie 2022, suma medie solicitată pentru închirierea unei garsoniere a fost de 300 de euro pe lună, în creștere cu 9.2% față de anul precedent. Pentru un apartamentele cu două camere din București, acestea s-a închiriat cu 450 de euro pe lună, în creștere cu 6.7%, în timp ce pentru 3 camere majorarea a fost de 6.9% în anul 2022, situându-se la valoarea medie de 600 de euro pe lună.

La Cluj Napoca, creșterea a fost și mai însemnată. Astfel, pentru închirierea unei garsoniere s-a ajuns tot la 300 de euro pe lună, adică cu 12.2% mai mult decât în anul precedent. Apartamentelor cu două camere, au ajuns să coste 450 de euro pe lună, creștere procentuală fiind de 13.3%. Și locuințe cu trei camere au crescut cu 14,7%, ajungând la 550 de euro pe lună.

În Timișoara, suma medie solicitată pentru închirierea unei garsoniere s-a situat, la finalul anului 2022, la 210 de euro pe lună, înregistrând-se o creștere de 5.5% față de anul precedent. pentru două camere, chiria media a fost 350 de euro pe lună, creșterea fiind de 8.3%. Pentru apartamentele cu trei camere, scumpirea a fost cu 7,5%, alungându-se la o valoare medie de 400 de euro pe lună.

În alte mari orașe, precum Iași, Brașov și Constanța s-au înregistrat creșteri ale prețului chiriilor chiar și cu 12-17%.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...