Veste importantă despre pensii. Când se vor da în luna iunie

Ana-Maria Tudor 30.05.2023, 12:09
Veste importantă despre pensii. Când se vor da în luna iunie

Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, aduce o veste bună pentru persoanele în vârstă. Chiar dacă perioada de plată a pensiilor se suprapune cu minivacanța de Rusalii, acest lucru nu va afecta procesul de plată. Astfel, distribuirea pensiilor va începe la timp, începând de vineri, 2 iunie.

Pensiile nu vor avea întârzieri

Anuntul facut de ministrul Familiei, Gabriela Firea, legat de batrani
 

Daniel Baciu a subliniat că între Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) și Compania Națională Poșta Română există o convenție încheiată, care reglementează în mod clar termenii de plată și distribuire a pensiilor. Această convenție asigură o colaborare bine definită între cele două instituții, pentru a se asigura că beneficiarii primesc pensiile la timp și în mod eficient.

”Este o problemă la sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie privind acele zile libere. Am vorbit personal cu șeful companiei Poșta Română. Ei vor lucra pe 2 iunie, vineri. Am primit asigurări că vor începe să distribuie pensiile pe 2 iunie pentru acei beneficiari care au ales plata prin mandat poștal, urmând ca după data de 6 să intrăm în program normal”, a declarat Daniel Baciu, potrivit româniatv.ro.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a confirmat că pensiile vor fi plătite conform calendarului stabilit, între 1 și 15 iunie, fără întârzieri sau probleme. El a dat asigurări că nu există nicio rezervă în privința procesului de plată a pensiilor, precizând că nu va exista nici o zi de întârziere.

Ce sumă reține statul din pensiile cetățenilor români

În România, există aproape 4,6 milioane de pensionari, cu o pensie lunară medie de 2.004 lei, conform datelor publicate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) în luna martie 2023. Cu toate acestea, puțini sunt conștienți că, odată ce pensia a fost majorată, vor fi obligați să plătească impozit pe venit, deoarece au depășit plafonul de 2.000 de lei.

Conform legislației în vigoare, începând cu data de 1 ianuarie 2022, persoanele fizice care au calitatea de pensionari și obțin venituri din pensii, precum și din drepturi de proprietate intelectuală, sunt scutite de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS). Pentru pensionarii cu venituri de până la 4.000 de lei, contribuția pentru asigurările sociale de sănătate este suportată din Bugetul de Stat. Impozitul pe venit este de 10% și se reține exclusiv la venitul lunar care depășește, suma neimpozabilă de 2000 de lei.

Să luăm în considerare două situații pentru a ilustra modul în care se aplică contribuția pentru asigurările sociale de sănătate (CASS) și impozitul pe venit pentru pensionari:

  • Situația 1: În anul 2022, o persoană obține venituri din pensie în cuantum brut de 1.313 lei.

Contribuția pentru asigurările sociale de sănătate (CASS): Nu se datorează CASS în acest caz.

Nu se reține impozit de la pensionar, deoarece cuantumul pensiei se află sub plafonul de 2.000 de lei peste care se aplică impozitul.

Pensia netă: 1.313 lei

  • Situația 2: În anul 2022, o altă persoană obține venituri din pensie în cuantum brut de 2.323 lei.

Contribuția pentru asigurările sociale de sănătate (CASS): Nu se datorează CASS.

Se aplică un impozit de 32 de lei pe venit în acest caz.

2.323 lei – 2.000 lei (plafon impozit) = 323 lei

Se aplică o rată de impozitare de 10% asupra diferenței de 323 de lei:

323 lei x 10% = 32 de lei

Pensia netă: 2.291 lei (2.323 lei – 32 de lei impozit)

Urmăriți Impact.ro și pe