Veste grozavă pentru români. „Salariații vor avea 2 zile libere în plus”. Ce se întâmplă cu sărbătorile legale din weekend

Iancu Andreea 14.05.2022, 14:36
Veste grozavă pentru români. „Salariații vor avea 2 zile libere în plus”. Ce se întâmplă cu sărbătorile legale din weekend

O inițiativă a doi deputați din cadrul alianței de guvernare ar putea să aducă vești importante pentru români. Proiectul de lege care a fost depus săptămâna trecută la Senat ar putea să modifice Codul Muncii, oferindu-le astfel salariaților 2 zile libere în plus față de cele deja stabilite prin lege. În plus, ar putea apărea modificări și în cazul sărbătorilor legale care pică în weekend.

Salariații români ar putea beneficia de 2 zile libere în plus

Un deputat din partea PSD și un altul de la PNL au depus joi, la Senat, un proiect de lege care ar urma să modifice Codul Muncii. Cei doi inițiatori au luat în considerare faptul că unele dintre sărbătorile legale în care nu se lucrează se suprapun cu zilele de odihnă sâmbătă și duminică. Pentru a echilibra balanța, proiectul își propune să stabilească reportarea liberelor în zilele următoare, imediat după repausul obișnuit din fiecare săptămână.

Astfel, analizând structura actuală a anului 2022, salariații ar putea beneficia de 2 zile libere în plus, conform noii reguli. Totodată, în proiectul de lege se precizează că acordarea zilelor libere este făcută de către angajator, care ar urma să stabilească ca zilele de sărbătoare legală care pică în weekend să se reporteze în zilele următoare.

Veste importantă pentru români, care ar putea primi 2 zile libere în plus
Codul Muncii ar putea fi modificat în urma proiectului de lege

Sărbătorile legale care pică în weekend ar urma să se reporteze

Alfred Simonis, membru al PSD, și Gabriel Andronache, lider de grup al PNL, consideră că „sunt incidente situaţii în care unele dintre zilele de sărbătoare legală coincid cu zilele de repaus săptămânal, astfel că salariaţii nu beneficiază de drepturile lor legale prevăzute la art. 139 alin. 1 din legea 53/2003 – Codul Muncii”.

Cei doi inițiatori precizează că în 2022, angajatorii ar urma să fie obligați să acorde salariaților lor nouă zile libere, din totalul sărbătorilor legale, în cursul săptămânii, iar restul de șase zile în weekend. Practic, românii vor beneficia de 2 zile libere legale în plus față de 2021.

„În concluzie, anul acesta salariaţii români vor avea 2 zile libere legale în plus faţă de 2021, când 7 dintre sărbătorile legale au fost în timpul săptămânii, iar restul de 8 în weekend”, mai explică iniţiatorii proiectului de lege.

Practic, prin proiectul de lege înaintat în Senat, se dorește ca românii să beneficieze de zilele libere conform calendarului sărbătorilor decretate ca fiind libere, indiferent de ziua în care acestea pică. Astfel, chiar dacă ele se suprapun cu perioada repausului săptămânal, în weekend, să poată fi stabilite în zilele următoare acestuia.

„De asemenea, se urmăreşte ca în zilele de sărbătoare legală să nu depindă de o situaţie fortuită din punct de vedere calendaristic, ci în orice an cetăţenii să beneficieze efectiv de zile libere. Dacă nu s-ar realiza această modificare legislativă, zilele de sărbătoare legală care se suprapun peste zilele de repaus săptămânal nu ar mai avea valoare de zile nelucrătoare aşa cum doreşte legiuitorul, deoarece zilele de repaus săptămânal sunt deja zile nelucrătoare”, sunt argumentele celor doi deputaţi.

Deocamdată, Senatul reprezintă prima Cameră care ia în considerare proiectul, urmând ca decizia finală să fie dată de Camera Deputaților.

Sărbătorile legale și zilele libere pentru români în 2022

Codul Muncii stabilește lista sărbătorilor legale și a zilelor libere de peste an, de care angajații români beneficiază. Cei care lucrează în zilele considerate libere vor primi în plus la salariu, ziua lucrată fiind plătită dublu.

  • 1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou
  • 24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române
  • 22 aprilie — Vinerea Mare,
  • 24 -25 aprilie — Paște ortodox 2022
  • 1 mai — Ziua Muncii
  • 1 iunie — Ziua Copilului
  • 12 iunie (duminică) – Rusalii, 13 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii
  • 15 august — Adormirea Maicii Domnului
  • 30 noiembrie — Sfântul Andrei
  • 1 decembrie — Ziua Națională a României
  • 25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul
Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...