Veste genială! Vaccinul produs de Moderna împotriva Covid-19 are o eficiență de până la 95%

Andreea Bisinicu 16.11.2020, 15:39
Veste genială! Vaccinul produs de Moderna împotriva Covid-19 are o eficiență de până la 95%

Veste genială! Vaccinul produs de Moderna împotriva Covid-19 are o eficiență de până la 95%. Ce spun americanii despre vaccin. Când va fi gata să fie scos pe piață.

Vaccinul anti-covid produs de Moderna are o eficiență de 95%

Societatea americană din domeniul biotehnologiei Moderna a anunţat luni, într-un comunicat, că vaccinul său împotriva Covid-19 este eficient în proporţie de 94,5% în reducerea riscului îmbolnăvirii, un nivel similar celui anunţat săptămâna trecută de Pfizer/BioNTech (90%), relatează AFP.

SUA ar putea avea două vaccinuri autorizate pentru utilizare de urgenţă în luna decembrie, cu 60 de milioane de doze care ar putea fi disponibile chiar până la sfârşitul anului, după ce şi reprezentanţii Pfizer au anunţat că vaccinul lor este eficient în proporţie de peste 90%.

În 2021, guvernul american ar putea avea acces la peste 1 miliard de doze de vaccin doar de la aceşti doi producători, mult peste nevoile ţării de 330 de milioane de locuitori.

Ambele vaccinuri au fost dezvoltate utilizând tehnologie de tip mRNA, iar anunţul companiei Moderna vine într-un moment în care pandemia se răspândeşte mai repede ca niciodată pe teritoriu american, dar şi în Europa.

„Vom avea un vaccin care poate opri Covid-19”, a anunţat Stephen Hoge, preşedintele Moderna.

Cei de la Moderna au dezvoltat un vaccin impotriva COVID-19, care este 95% eficient
Cei de la Moderna au dezvoltat un vaccin impotriva COVID-19, care este 95% eficient

Vaccinul anti-covid fabricat de cei de la Moderna a fost realizată pe 95 de pacienţi care au participat la testare şi au primit fie vaccinul, fie placebo. Dintre cei vizaţi, doar cinci au fost infectaţi dintre cei care au primit vaccinul administrat în două doze, la distanţă de 28 de zile una de cealaltă.

Unul dintre avantajele principale ale vaccinului dezvoltat de Moderna este faptul că nu are nevoie de condiţii de păstrare la temperaturi extrem de scăzute, ceea ce îl face mai uşor de distribuit.

Moderna se aşteaptă ca vaccinul să fie stabil la temperaturi standard cuprinse între 2 şi 8 grade Celsius timp de 30 de zile şi ar putea rezista chiar şi 6 luni dacă este ţinut la minus 20 de grade Celsius.

Vaccinul anti-covid de la Moderna ar putea ieși pe piață, în curând

Vaccinul Pfizer/BioNTech ar avea o eficienţă de 90%, iar vaccinul rus Sputnik-V de 92%, potrivit unor rezultate preliminare comunicate săptămâna trecută.

Cei de la Moderna susțin că niciun bolnav grav de Covid-19 nu a fost înregistrat în rândul persoanelor vaccinate, în timp ce în rândul celor cărora li s-a administrat un placebo s-au înregistrat 11 cazuri grave.

Mai mult de atât, numai 9-10% dintre persoanele vaccinate au prezentat efecte secundare după cea de a doua doză de vaccin, precum oboseală, febră musculară sau o roşeaşă în jurul punctului injecţiei.

„Este un moment esenţial în dezvoltarea vaccinului nostru candidat împotriva Covid-19. Această analiză intermediară pozitivă care provine din testul nostru de faza 3 dă prime indicii clinice care arată că vaccinul nostru poate preveni boala Covid-19, inclusiv în forme grave”, a declarat Stéphane Bancel, președintele companiei Moderna, potrivit news.ro

Cei de la Moderna vor cere aprobare să scoată vaccinul anti-covid pe piață în următoarele săptămâni. Vaccinările în Uniunea Europeană (UE) ar putea să înceapă în primul trimestru al lui 2021, într-un scenariu ”optimist”, declarat săptămâna trecută pentru AFP directoarea agenţiei europene însărcinate cu epidemiile.

Urmăriți Impact.ro și pe