Veste genială. Ce urmează să se întâmple în Marea Neagră: „Va fi dificil. Aceste lucrări nu s-au mai făcut decât la nivel experimental”

Ioana Constantin 10.03.2021, 17:17
Veste genială. Ce urmează să se întâmple în Marea Neagră: „Va fi dificil. Aceste lucrări nu s-au mai făcut decât la nivel experimental”

Schimbare uriașă în Marea Neagră, care se va transforma într-o câmpie subacvatică imensă. În Marea Neagră vor fi plantate câmpii de iarbă subacvatică pentru curățarea apei. După lărgirea plajelor pe litoralul românesc, inginerii vor trece la etapa 2-a: amenajarea de câmpii marine, cu specii de iarbă subacvatică pe 785 de mii de metri patrați din fundul mării.

Schimbare uriașă în Marea Neagră

Culturile de iarbă marină sunt deja la modă pe plan mondial. Fermierii viitorului nu vor mai exploata doar pământul, ci și apele, iar țara noastră iși va cultiva fundul mării cu propriile câmpii de iarbă subacvatică.

Această iarbă de mare este foarte asemănatoare cu plantele terestre, sunt plante din categoria celor marine superioare, fiindcă au fruct, frunze și semințe. Are o valoare ecologică deosebită, dar din cauza declinului suferit a intrat pe o listă roșie a speciilor marine periclitate de pe litoral. Face fotosinteză și are nevoie de lumină pentru nevoile fiziologice. Se găsește la adâncimi mici, are populații extrem de fragmentate, doar în câteva zone.

Relocarea la adâncimi mari nu este recomandată pentru că nu are suficientă lumină și este nevoie de un studiu detaliat asupra zonei privind gradul de expunere și chimismul zonei. Este binevenită ideea plantarii pentru beneficiile pe care le aduce mediului. Fixeaza substratul, va fi un habitat bun pentru organismele acvatice dar procesul este dificil și necesită studii și înainte de implantare și o monitorizare ulterioară pe durata întregului proces, a declarat biologul Oana Marin.

Iarba de mare va fi implantată mai departe de țărm și va avea, totodată, rolul de a stabiliza zonele nou înnisipate ale litoralului constănțean. Cea mai mare câmpie subacvatică va fi implantată în zona Mangalia-Saturn, dar vor fi „grădini” mai mici și în sudul litoralului, în Agigea, Eforie, Costinești, Olimp, Jupiter și Neptun.

Ce urmeaza sa se intample in Marea Neagra
Ce urmeaza sa se intample in Marea Neagra

„Procesul va fi dificil. Aceste lucrari nu s-au mai făcut decât la nivel experimental”

Iarba de mare captează carbonul de 35 de ori mai repede decat orice pădure tropicală. Prin urmare, aceste plantații vor proteja apele de coastă și, mai ales, biodiveristatea. În Marea Neagră se vor mai construi și zece recife naturale, și 12 biostructuri submerse.

În cadrul proiectului de reducere a eroziunii costiere în partea sudică a litoralului, ne propunem să implantăm 2 specii: o plantă marină și o algă cu valoare conservativă pentru comunitatea europeană,  pentru a beneficia de tot cea ce ne oferă ele pentru ecosistemul nostru. Totodată protejează fundul marin împotriva eroziunii valurilor. De asemenea, studiile arată că această specie de plantă pe care vrem să o implantam pe o suprafață de 350.000 de metri pătrați are o capacitate de a fixa carbonul foarte mare și de aceea ne dorim să o plantăm.

Procesul va fi dificil pentru că aceste lucrari nu s-au mai făcut decât la nivel experimental, dar sperăm că antreprenorii vor aduce experți care să se asigure că lucrarile vor dăinui și de ce nu să se extindă în mod natural. La Eforie avem un expert care a lucrat la Marea Barieră de corali din Australia, specialist pe recife artificiale și pe plante marine, care colaboreaza tocmai pentru a identifica cele mai bune măsuri și cele mai stabile modalități de a implanta specia Zooster Nolti, a declarat Nicușor Buzgaru, coordonatorul proiectului ABDL Constanța.

Iarba de mare se folosește în multe feluri de mâncare. Este un bun înlocuitor al sării și este folosită și ca agent de îngroșare la pasta de dinți și la ciocolata cu lapte. Mai mult, este folosita ca materie primă pentru multe medicamente.

Poate fi folosită ca hrană, sunt foarte multe specii ce pot fi consumate la un anumit nivel de preparare. În același timp însă trebuie să înțeleaga și pescarii că acest ecosistem viu înseamna niște modificări pentru stilul lor de pescuit: nu mai draghează după rapană, a spus și Adrian Bâlbă, director CMSN Constanța.

Agricultura marină este într-un trend ascendent, datorită cererii. O predicție spune că până în 2030 se va vinde iarbă marină de până la 3 miliarde de euro. Iarba care poate fi cumpărată din magazinele europene provine astăzi din Asia. Organizația fermierilor de alge din Marea Nordului vrea să se extindă pe o suprafață de 400 de kilometri pătrați, pe coasta daneză, până în 2030. Dacă se iau în calcul și culturile sălbatice, Europa produce 300 de mii de tone de alge anual, adică doar 1 procent din volumul global de 32,4 milioane de tone.

Ce urmeaza sa se intample in Marea Neagra
Marea Neagra
Urmăriți Impact.ro și pe