Veste extraordinară pentru românii cu banii puţini. Ce se întâmplă cu salariul minim pe economie

Ana Anitoiu, Mirabela Năstase 23.06.2021, 21:01
Veste extraordinară pentru românii cu banii puţini. Ce se întâmplă cu salariul minim pe economie

Unii dintre românii care sunt plătiți cu salariul minim pe economie au motiv de bucurie. Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a anunțat că începând de anul viitor aceștia nu vor mai fi nevoiți să plătească impozite. Un proiect în acest sens se referă, însă, doar la angajații din două sectoare ale economiei.

Care dintre românii plătiți cu salariul minim pe economie scapă de impozite

Potrivit ministrului Economiei, începând din anul 2022, românii vor trebui să plătească impozit doar pe suma ce depăşeşte salariul minim pe economie. Claudiu Năsui s-a referit la două sectoare din ecnomie – agricultura și sectorul HoReCa.

”Dacă depăşeşti salariul minim eşti impozitat numai pe diferenţă. Cineva a luat salariul minim plus un leu este impozitat doar pe un leu, nu este impozitat pe 2300 şi un leu. Am reuşit să includem această măsură pentru anul 2022, într-un sector pilot. Agricultură şi pentru sectorul HoReCa”, a dspus ministrul Economiei, la ”Interviurile lui Vitalie”.

Veste extraordinara pentru romanii cu banii putini. Ce se intampla cu salariul minim pe economie
Bancnote

Ministrul Economiei: ”Prea mulţi oameni trăiesc în sărăcie cu toate că muncesc 40 de ore pe săptămână”

Aceasta nu a fost prima dată când Claudiu Năsui a vorbit despre eliminarea taxelor pe salariul minim pe economie. Ministrul Economiei a precizat că România are prea mulți oameni care se luptă cu sărăcia în ciuda faptului că muncesc 40 de ore pe săptămână. Oamenii împart cu statul aproape o jumătate din câștig. Potrivit oficialului, acesta ar fi și motivul pentru care multe persoane aleg să părăsească ”piața oficială a muncii” sau chiar să-și câștige pâinea peste hotare.

”România are cea mai mare povară fiscală pe salariul minim din UE, românii făcând salariul aproape jumi-juma cu statul. La fiecare leu câştigat, statul opreşte aproape 45 de bani. Acest lucru ar fi mai uşor de tolerat dacă serviciile oferite în schimb ar fi unele impecabile, însă adevărul este că, pe lângă taxarea dureroasă a muncii, românii mai plătesc şi TVA, accize şi alte taxe şi impozite. Acestea sunt câteva din motivele pentru care ne-am luptat să cuprindem această măsură în programul de guvernare. Ceea ce am obţinut nu este ideal, dar este un început: din 2022 vom începe aplicarea măsurii în diferite sectoare ale economiei”, spunea ministrul în urmă cu câteva luni.

Salariul minim pe economie în România este în prezent de 2.300 de lei brut. După ce li se reține impozitul pe venit și contribuțiile sociale, persoanele plătite la acest prag salarial rămân cu aproape 1.400 de lei ”în mână” – bani ce de abia ajung pentru cheltuielile strict necesare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...