Veste excelentă pentru toți șoferii cu mașini diesel. Nimeni nu se aștepta la asta

Stan Filon 21.09.2020, 17:43
Veste excelentă pentru toți șoferii cu mașini diesel. Nimeni nu se aștepta la asta

Vin vești foarte bune pentru toți șoferii cu mașini diesel din România, după ce Statele Unite ale Americii și-au făcut rezerve pentru următorii 7 ani. Așadar, dacă SUA nu va mai cumpăra petrol, prețul aurului negru ar putea să scadă, iar prețul la carburanți ar trebui să scadă și el.

Prețul carburanților scade în România

Americanii au rezerve de carburanți pentru următorii șapte ani, rezervoarele imense din zona Golfului Mexic sunt pline ochi, spun principalii actori de pe piața carburanților, așadar cererea de petrol a scăzut semnificativ, drept urmare prețul la petrol urmând să scadă și în perioada următoare.

Acesta este principalul motiv pentru care și șoferii din România au sesizat că prețul la carburanți a scăzut în ultima perioadă. O altă consecință este scăderea prețului acțiunilor OMV Petrom la bursă. Mai mult, tendința negativă a cotațiilor bursiere îi face pe marii actori din această piață să vândă pachetele de acțiuni, așa cum s-a întâmplat săptămâna trecută cu Franklin Templeton Investment Management, care deține la Petrom, un pachet de 5.73 la sută, din care a luat decizia să vândă jumătate.

Pretul carburantilor scade in Romania
Pretul carburantilor scade in Romania

Statele Unite ale Americii are rezervoarele pline pentru următorii 7 ani

Prețul la motorina din România a ajuns în nordul țării la 4.31 lei/litru, în timp ce în sud, în București de exemplu, prețul fiind chiar și de 4.27 lei/litru.

Cu toate acestea, prețul carburantului ar putea urca, după ce Uniunea Europeană a hotărât să scadă emisiile de carbon cu 55%.

„Comisia a definit propunerile legislative care urmează să fie prezentate până în iunie 2021 pentru a pune în aplicare noul obiectiv, inclusiv: revizuirea și extinderea sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii; adaptarea Regulamentului privind partajarea eforturilor și a cadrului privind emisiile aferente exploatării terenurilor; consolidarea eficienței energetice și a politicilor în materie de energie din surse regenerabile și consolidarea standardelor privind emisiile de CO2 pentru vehiculele rutiere”, se arată într-un comunicat al Executivului Comunitar.

Asta va duce, mai spun specialiștii la o majorare cu 60 de bani a prețului la motorină. Mai mult decât atât, companiile petroliere ar urma să plătească certificate de carbon pentru carburanții produși și vânduți în piață, atât transportatorilor de mărfuri cât și șoferilor de autoturisme.

În schimb, marii jucători de la bursă, acolo unde se fixează prețul produselor din această industrie, spun că lucrurile nu sunt încă foarte clare. ”Totul se joacă de SUA. Dacă SUA cumpără petrol, atunci prețurile cresc. Dar acum SUA nu cumpără nimic pentru că are rezerve pentru șapte ani. De aici și scăderea prețurilor la barilul de petrol, la minime istorice”, explică un profesor de la Facultatea de Științe Economice din Cluj Napoca.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...