Veste devastatoare pentru aproape jumătate de milion de români. Motivul pentru care vor trebui să plătească mai mulți bani în fiecare lună

Stan Filon 31.03.2023, 15:49
Veste devastatoare pentru aproape jumătate de milion de români. Motivul pentru care vor trebui să plătească mai mulți bani în fiecare lună

Veste devastatoare pentru aproape jumătate de milion de români, care vor fi nevoiți să scoată și mai mulți bani din buzunar! Vorbim despre românii care trebuie să plătească ratele la case în funcție de Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC).

Veste devastatoare pentru aproape jumătate de milion de români

Așadar, luna aprilie vine cu o veste proastă pentru românii care plătesc ratele la case în funcție de IRCC! Indicele va crește de la 1 aprilie de la 5,71% pe an, la 5,98% pe an, potrivit datelor publicate astăzi de Banca Naţională a României (BNR), iar odată cu el vor crește și ratele la bancă.

Noua valoare de 5,98% pe an este aferentă trimestrului 4 în 2022 și va fi folosită de instituțiile de creditare în perioada aprilie-iunie 2023 (trimestrul 2). Aceasta este cea de-a șasea creștere consecutivă a IRCC, trendul pornind odată cu valoarea anunțată pentru trimestrul trei din 2021 – 1,17%.

Veste devastatoare pentru aproape jumatate de milion de romani
Veste devastatoare pentru aproape jumatate de milion de romani

IRCC a crescut din nou

Au urmat creșteri la 1,86%, 2,65%, 4,06%, 5,71%, iar acum 5,98%. În prezent, aproximativ 450.000 de români au credite cu rate legate de IRCC. IRCC (Indicele de referință pentru creditele consumatorilor) a înlocuit ROBOR în cazul creditelor de consum accesate după mai 2019, însă foarte mulți români au trecut în ultima perioadă de la calcularea creditelor în funcție de ROBOR, la cele calculate în funcție de IRCC, atrași de valoarea IRCC mai mică. Spre surpriza lor, valoarea acestuia a explodat pur și simplu!

Indicele IRCC este de două feluri, zilnic și trimestrial. IRCC zilnic se calculează de BNR în fiecare zi și reprezintă media ponderată (cu volumele tranzacțiilor) a ratelor de dobândă ale tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară.

IRCC trimestrial, cel folosit la credite, se stabilește drept media aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestrul anterior (se iau in considerare toate zilele lucrătoare din trimestru), urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor.

Spre deosebire de IRCC, indicele ROBOR a scăzut și sa menținut în ultima perioadă la valoarea de 6,85, cel pe trei luni, iar cel la 6 luni s-a menținut în jurul valorii de 7,18.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...