Veste de ultimă oră. Klaus Iohannis a promulgat legea privind proiectul Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă

Elena Avramescu 31.03.2023, 13:04
Veste de ultimă oră. Klaus Iohannis a promulgat legea privind proiectul Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă

Cu câteva ore în urmă, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind aprobarea semnării Acordului de Sprijin între Statul român şi Societatea Naţională „Nuclearelectrica” – SA pentru Proiectul Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă.

Legea privind proiectul Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă, promulgată

„Scopul acordului este de a stabili modalităţile efective de cooperare între părţi, prin stabilirea unor angajamente şi obligaţii ale statului român privind asigurarea măsurilor necesare finanţării proiectului, implementarea şi adoptarea măsurilor de sprijin, inclusiv măsuri de ordin legislativ. De asemenea, acordul stabileşte ca părţile să negocieze şi să încheie contracte de implementare subsecvente, cu respectarea principiilor stabilite de acord.

Statul român, prin Secretariatul General al Guvernului, în calitatea sa de acţionar semnificativ al CNTEE Transelectrica SA („Transelectrica”), dar şi în calitatea sa de autoritate de stat, va dispune măsurile necesare cu privire la finalizarea de către Transelectrica, până la data punerii în funcţiune a proiectului, a liniilor de transport a electricităţii, care să permită racordarea Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă la Sistemul Electroenergetic Naţional şi evacuarea energiei electrice produse de proiect”, potrivit expunerii de motive a actului normativ.

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

În plus, conform altor prevederi, se pare că fiecare parte îşi va suporta propriile costuri şi cheltuieli survenite în legătură cu elaborarea, imprimarea şi negocierea acestui acord.

Legea stipulează şi că în situaţia în care, pe parcursul derulării proiectului Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă, se impune modificarea, completarea sau, după caz, eliminarea unora dintre clauzele Acordului de Sprijin, părţile vor negocia şi conveni acte adiţionale la acesta, care vor fi aprobate prin hotărâre a Guvernului şi vor produce efecte de la data intrării în vigoare a acesteia.

„În toate cazurile, actele adiţionale nu pot avea ca obiect novarea în întregime a Acordului de Sprijin şi nici cesionarea integrală sau transmiterea integrală, în orice formă, a tuturor drepturilor şi obligaţiilor care decurg din Acordul de Sprijin”, prevede actul normativ.

Însă asta nu este tot, deoarece procedura de selecţie a investitorilor în societatea de proiect care va dezvolta Proiectul Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă, dar şi acordul acţionarilor, precum şi orice alte modificări sau completări ale unora dintre clauzele acordului acţionarilor, se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...