Veste de ultimă oră de la centrala nuclerară de la Cernobîl. Ce se întâmplă cu detectoarele de radiații

Elena Avramescu 08.06.2022, 06:35
Veste de ultimă oră de la centrala nuclerară de la Cernobîl. Ce se întâmplă cu detectoarele de radiații

Ucraina, cu sprijinul tehnic al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a restabilit un canal important de informare, astfel că zeci de detectoare de radiații retransmit date din zona din jurul centralei nucleare de la Cernobîl, a scris șeful naturii AIEA, Rafael Grossi, pe Twitter, în cursul zilei de marți.

Centrala de la Cernobîl a prins din nou „viață”

„Majoritatea celor 39 de detectoare care transmit datele sunt acum vizibile în Sistemul internațional de informații de monitorizare a radiațiilor al AIEA. Măsurătorile primite până acum arată că nivelurile de radiații sunt în concordanță cu cele măsurate înainte de conflict”, găsim notat în mesaj.

AIEA a reamintit că rețeaua de monitorizare a radiațiilor din zona Cernobîl a încetat să funcționeze la data de 24 februarie, prima zi a invaziei ruse, când trupele ruse au capturat centrala nucleară de la Cernobîl și au ținut-o timp de cinci săptămâni înainte de a părăsi centrala și orașul Slavutych pe 31 martie.

După cum s-a raportat, în timpul șederii lor pe teritoriul zonei de excludere a Cernobîlului, ocupanții au distrus documentele și arhivele de la Cernobîl și au furat echipamentele centrului de informare.

Directorul general al agenției, Rafael Grossi, a spus că măsurătorile pe care detectoarele le transmit acum indică niveluri de radiații care sunt în conformitate cu cele măsurate înainte de conflict.

Centrala de la Cernobil

„Reluarea transmisiei de date privind radiațiile din Zona de Excluziune este un pas înainte foarte pozitiv pentru securitatea și securitatea nucleară în Ucraina. Încheie o lungă perioadă de întrerupere virtuală a informațiilor care a creat multă incertitudine cu privire la situația radiațiilor din zonă, mai ales când era sub ocupație rusă. Felicit Ucraina pentru această etapă importantă, realizată cu ajutorul asistenței tehnice a AIEA”, a mai spus Grossi în comunicat.

Peste 30 de persoane au murit imediat după o explozie care a sfâșiat reactorul numărul 4 al Cernobîlului la data de 26 aprilie 1986. Rămâne cel mai mare dezastru nuclear din lume.

În anii care au urmat, nenumărați alții au murit din cauza simptomelor radiațiilor, potrivit AIEA și Organizația Mondială a Sănătății. Guvernul ucrainean a evacuat aproximativ 135.000 de oameni din zonă, iar zona de excludere de 19 mile din jurul fabricii va rămâne nelocuită timp de zeci de ani.

Grossi și-a exprimat anterior îngrijorări grave cu privire la siguranța și securitatea instalațiilor nucleare ale Ucrainei de când a început invazia Rusiei. În aprilie, nivelurile de radiații au fost mai ridicate decât în ​​mod normal când CNN a primit acces exclusiv la centrala de la Cernobîl pentru prima dată de când a revenit sub controlul ucrainei.

Oficialii fabricii au spus că nivelurile din interiorul unei încăperi folosite de soldații ruși sunt doar puțin peste ceea ce Asociația Nucleară Mondială descrie radiații naturale. Contactul unic nu ar fi periculos, dar expunerea continuă ar reprezenta un pericol pentru sănătate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...