Veste cumplită pentru pensionari. Au de plată sume importante la stat. Cum a fost posibil

Anca Manolica 03.10.2022, 11:03
Veste cumplită pentru pensionari. Au de plată sume importante la stat. Cum a fost posibil

Vești nu tocmai bune pentru o anumită categorie de pensionari români. Cei care au ieșit din câmpul muncii vor fi nevoiți să plătească CASS, în cazul în care venitul lor lunar depășește un anumit prag. Iată cum se calculează și câţi bani vor trebui să dea la stat pentru asigurările sociale de sănătate.

Unii pensionari, obligați să plătească CASS

Potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate de guvern, anumite categorii de pensionari trebuie să achite contribuţiile la asigurările sociale de sănătate. Acest lucru depinde de banii pe care îi primesc lunar. Astfel, persoanele fizice care au pensii ce depășesc 4.000 de lei, vor fi nevoiți să scoată bani din buzunar pentru CASS.

„Persoanele fizice care realizează venituri din pensii datorează contribuţie de asigurări sociale de sănătate pentru partea care depăşeşte suma lunară de 4.000 lei.

Calculul contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se realizează prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei lunare de calcul reprezentată de partea ce depăşeşte suma lunară de 4.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie”, a transmis Casa de Pensii.

Cum se calculează plata CASS pentru pensionari – Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, în cazul veniturilor care depăşesc 4.000 de lei lunar, este reprezentată doar de partea ce depăşeste suma impusă. De exemplu, pentru un român care are o pensie de 4.393 de lei brut, se va reţine CASS pentru suma care depășește 4.000 de lei, adică pentru cei 393 de lei.

În urma aplicării cotei de 10% din sumă, pensionarul va avea de plătit 39,3 lei contribuţie la asigurările sociale de sănătate.

Unii pensionari vor trebui să plătească CASS
Unii pensionari vor trebui să plătească CASS

Pensiile ar putea creşte cu peste 10% din 2023

Conform unor surse guvernamentale, salariile și pensiile s-ar putea majora de anul viitor. În cazul veniturilor pe care românii le primesc la ieșirea din activitate, acestea ar putea creşte cu mai mult de 10%.

Pe de altă parte, tot de anul viitor ar putea fi și majorate pensiile în țara noastră. 11 % este varianta luată în calcul în aceste momente de coaliția de guvernare pentru un punct de pensie. 11 % este varianta luată în calcul în aceste momente de coaliția de guvernare pentru un punct de pensie.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a oferit deja asigurări, la Antena 3, că pensiile vor fi majorate cu cel puţin 10%, dar ultimele calcule s-ar faec pe varianta de 11%. Aceasta ar putea fi cea mai mare majorare pentru pensionarii României de anul viitor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...