Veste cruntă pentru românii cu rate la bancă. Cât ar putea creşte dobânzile anul viitor

Nicu Stan 28.12.2021, 15:59
Veste cruntă pentru românii cu rate la bancă. Cât ar putea creşte dobânzile anul viitor

Sunt vești crunte pentru românii care au rate la bancă. Începând de anul viitor ar putea crește. 2022 vine cu credite mai scumpe şi rate mai mari pentru români, din păcate. În primele zece zile din luna ianuarie, Banca Naţională va avea de luat o decizie financiară extremă. Va creşte sau nu BNR dobânda-cheie, este întrebarea care frământă toată România, mai ales pe cei care au deja credite contractate la anumite instituții financiare.

Veste proastă pentru românii care au rate la bănci. Dobânzile cresc de anul viitor

Analiştii economici cred ca dobânzile vor crește începând de anul viitor, în contextul în care avem cea mai mare inflaţie înregistrată în ultimii 13 ani.

Astfel, pot exista creşteri de zeci de lei de la o lună la cealaltă lună. Următorea şedinţă de politică monetară a Băncii Naționale a României este programată pe data de 10 ianuarie 2021. Astfel, atunci analiştii financiari se aşteaptă ca dobânda-cheie să crească fie cu 0,25%, fie cu 0,5%.

Cresc ratele romanilor la banca
Cresc ratele romanilor la banca

De ce a crescut dobânda cheie în acest an

De asemenea, în ultimele două şedinţe, specialiștii de la BNR au decis să crească rata de politică monetară de la 1,5% la 1,75%. Motivul este acela că este singurul instrument pe care Banca Centrală îl are la dispoziţie ca să oprească inflaţia-record pentru ultimii 13 ani: respectiv de 7,8% din datele INS. Astfel, după ce BNR majorează dobânda, toate celelalte bănci vor majora dobânzile la credite, astfel că românii vor plăti mai mulți bani la rate.

Indicele ROBOR la trei luni se află deja la cel mai mare nivel din ultimii aproape doi ani. Acesta a ajuns la 2,98%. În funcţie de acesta se calculează majoritatea ratelor pentru creditele contractate în lei, înainte de luna mai 2019.

Exemplu concret. La cât ar putea ajunge rata la un credit de 60.000 de euro

Spre exemplu, pentru un credit în valoare de 60.000 de euro, contractat pe o perioadă de 30 de ani, în luna noiembrie rata lunară ajungea la 1.260 de lei.

Acum rata lunară a crescut cu 70 de lei, atingând 1.330 de lei. De asemenea, până la primăvară rata lunară ar putea ajunge la 1.487 de lei, în cazul în care ROBOR va continua să crească.

Probabilitate mare mare ca dobânda cheie să mai crească

„Următoarea ședință de politică monetară va avea loc pe 10 ianuarie. În general, s-a spus că trendul creșterii dobânzilor va continua, deci probabilitatea mare este să continue, dar cum spuneam, după anul nou. Vedem atât în țara noastră cât și în Europa centrală și de est o creștere a inflației. Creșterea inflației este cauzată, în principal, de creșterea prețurilor la produsele energetice. Lucru despre care Banca Națională a spus că este în afara ariei sale de control”, spunea în luna noiembrie Valentin Lazea,  economistul șef al BNR, potrivit Europa Liberă.

BNR nu poate combate creșterea prețurilor din energie

De asemenea, specialistul BNR a explicat că instituția pe care o reprezintă nu poate să combată creșterea prețurilor energetice printr-o simplă mărire a dobânzii.

Urmăriți Impact.ro și pe