EXCLUSIV Veste bună! Românii vor putea asista la slujba de Crăciun! Preoţii şi pastorii vor fi cu ochii pe enoriași! Iată regulile din biserică!

Alexandru Catalan 04.12.2020, 17:11
EXCLUSIV Veste bună! Românii vor putea asista la slujba de Crăciun! Preoţii şi pastorii vor fi cu ochii pe enoriași! Iată regulile din biserică!

Românii vor putea asista la slujba de Crăciun. Românii vor putea celebra Crăciunul în acest an participând inclusiv la slujbele de la miezul nopţii din biserici. În aceste condiţii, este de aşteptat ca situaţia de la Paşti să nu se mai repete, ba chiar să fie total diferită.

Românii vor putea asista la slujba de Crăciun

Românii, şi nu numai ei, nu au putut participa fizic în această primăvară la slujbele dedicate marii sărbători pascale, singurii prezenţi în biserici fiind preoţii, diaconii şi călugării, de la caz la caz. În schimb, credincioşii au primit, cu ajutorul a sute de voluntari, lumina sfântă, la uşa propriului apartament. Reprezentanţii autorităţilor şi cei ai celor 18 culte religioase recunoscute de stat au stabilit la sfârşitul acestei săptămâni un document bilateral în baza căruia vor funcţiona cele peste 27.000 de lăcaşuri de cult care activează pe teritoriul ţării.

Preoţii şi pastorii vor trebui să vegheze la respectarea regulilor

Astfel, activitatea va fi organizată în baza doctrinelor fiecărui cult, fără ca statul să intervină, cel puţin până la Paşti, dacă evoluţia actualei pandemii de COVID-19 va fi ţinută în condiţii rezonabile. Astfel, slujbele vor putea fi ţinute atât în interiorul, cât şi în exteriorul lăcaşurilor de cult, dar şi concomitent, dacă factorii religioşi vor considera că se impune acest lucru. Preoţii, pastorii şi liderii religioşi vor trebui să se asigure că cei prezenţi respect regulile sanitare care reglementează şi în prezent viaţa noastră socială, adică portul măştii sanitare, peste nas şi gură, păstrarea unei distanţe de 2 metri între oameni, în interior, respectiv 1,5 metri la interior, asigurarea dezinfectanţilor în fiecare biserică, ce vor fi folosiţi atât pentru credincioşi, cât şi pentru obiectele de cult.

Viorel Iuga, preşedintele Uniunii Bisericilor Creştine Baptiste din România: ” Este un mare pas înainte!”

”Este un mare pas înainte , un mare plus fiindcă în sfârşit autorităţile şi reprezentaţii cultelor religioase au agreat împreună un plan de acţiune, care, în fond, vizează un scop comun, cel al binelui societăţii. Sper ca asemenea întâlniri să continue, ba la ele să invităm şi jurişti specializaţi pe drepturi religioase ca să fim şi mai bine informaţi şi intenţionaţi‘‘, a declarat pentru impact.ro Viorel Iuga, preşedintele Uniunii Bisericilor Creştine Baptiste din România.

Nu vor exista jandarmi sau poliţişti în fața bisericilor

Viorel Iuga a mai adăugat că, în baza protocolului, cei ce se va constata că au încălcat normele sanitare în vigoare vor fi traşi la răspundere. Pe de altă parte, premierul Ludovic Orban a repetat de mai multe ori că nu va cere intervenţia forţelor de Poliţie şi Jandermerie în interiorul bisericilor. Decizia pe această temă situează România pe una dintre poziţiile cele mai avansate din întreaga Uniune Europeană, în contextul actualei pandemii de COVID-19.

Cum au reacţionat alte state din UE pe aceeaşi temă

Spre exemplu, Belgia a interzis desfăşurarea slujbelor religioase cu public până la 15 ianuarie, în timp ce Franţa a repermis întoarcerea credincioşilor în biserici, după ce luna trecută acestea au fost ţinute exclusiv de către preoţi, participarea laicilor consumându-se efectiv prin intermediul transmisiunilor online. Autorităţile franceze au solicitat, printre altele, ca numărul celor prezenţi să fie extreme de redus, cu o distanţare de şase metri între persoane.

Italia, leagănul catolicismului, nu va permite în noaptea de Crăciun servicii religioase care să depăşească ora 22.00, ora locală, ceea ce înseamnă cel mai probabil că însuşi suveranul pontif, actualul Papă Francisc, va celebra slujba de Crăciun începând cu ora 20.00, pentru ca cei prezenţi să aibă timp să revină la casele lor fără a încălca legea. Sfântul Scaun nu a precizat încă detaliile legate de celebrările din noaptea de Crăciun a acestui an, dar a anulat deja ceremonialul anual din 8 decembrie, din Piaţa Spaniei, din centrul Romei, dedicat Sf. Fecioare Maria, una dintre cele mai mari sărbători din calendarul catolic ce o aduce în prim plan pe mama lui Iisus Hristos.

Urmăriți Impact.ro și pe