Veste bună pentru români! Cum se schimbă legea. Ministrul Muncii a făcut anunțul despre șomajul tehnic

Andrei Cezar / 18.07.2020, 13:10
Veste bună pentru români! Cum se schimbă legea. Ministrul Muncii a făcut anunțul despre șomajul tehnic

Veste bună pentru români! Angajații sănătoși ai unor companii care au fost închise din cauza unui focar de infecție descoperit în interior vor primi șomaj tehnic. Este propunerea pe care o va face ministrul Muncii, Violeta Alexandru, în următoarea ședință de Guvern pentru schimbarea legislației.

Ministrul Muncii vrea schimbarea legii șomajului tehnic

Această măsură va fi propusă de Violeta Alexandru, în urma unui caz în care a fost implicată o firmă de confecții din Brăila, căreia autoritățile locale i-au suspendat activitatea temporar după ce majoritatea angajaților au fost depistați cu COVID-19, sau au fost contacți ai acestora, potrivit Digi 24.

“Angajaţii bolnavi urmează să fie trataţi (…), cei sănătoşi, însă, vor merge acasă, până la reluarea activităţii în condiţii optime. Am înţeles că în asemenea situaţii punctuale, când autorităţile judeţene decid măsuri de restricţie, există impact major asupra angajaţilor şi a angajatorilor. Şi am propus o soluţie. Reglementarea care să asigure acordarea de şomaj tehnic pentru angajaţii sănătoşi dar trimişi acasă, în condiţiile închiderii unei companii, va fi pe masa guvernului la următoarea şedinţă”, a scris Violeta Alexandru pe pagina sa de Facebook.

Oficialul face apel la responsabilitate din partea tuturor managerilor firmelor de confecții vizavi de angajații lor.

“Este nevoie de responsabilitate individuală şi, mai ales, de management. Managerii cluburilor, fabricilor de confecţii, etc. au responsabilitatea tuturor celor preluaţi în incintă. Susţin revenirea în activitate NUMAI cu asigurarea tuturor măsurilor de protecţie. Angajaţii trebuie să fie sănătoşi pentru a avea randament. Nu vreau să închidem economia. Sunt cea care a văzut presiunea socială pe durata acordării sprijinului guvernamental. Dar responsabilitate pot să vreau”, a transmis Violeta Alexandru.

Veste bună pentru români! Cum se schimbă legea. Ministrul Muncii a făcut anunțul despre șomajul tehnic
Veste bună pentru români! Cum se schimbă legea. Ministrul Muncii a făcut anunțul despre șomajul tehnic

Violeta Alexandru, mesaj dur pentru patroni

Minsitrul Muncii a transmis un mesaj tranșant patronilor, solicitându-le măsuri suplimentare dacă observă o creștere a numărului de cazuri în cadrul companiei.

“Când angajatorul a văzut cum creşte numărul cazurilor de persoane infectate, nu s-a gândit, de exemplu, să verifice temperatura la intrarea în unitate ca măsură suplimentară de verificare? Când am vizitat Botoşaniul, la companii din acelaşi domeniu, nu doar că am atras atenţia că angajaţii, prin poziţionarea maşinilor & echipamentelor de lucru, sunt prea apropiaţi, ci am şi cerut direct şefului ITM să verifice că se iau toate măsurile de prevenţie, inclusiv verificarea temperaturii. Când ai sute de angajaţi, cu atât mai mult, iei măsuri suplimentare. De ce ITM şi alte instituţii cu atribuţii de control se rezumă doar la şedinţe la Prefectură? Rolul lor este să iasă pe teren. În cazul companiei din Brăila, am cerut explicaţii pentru a vedea unde au făcut verificări reprezentanţii ITM Brăila, în această perioadă”, a mai adăugat Violeta Alexandru, potrivit Digi 24.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI