Veste bună pentru posesorii de carduri de energie. Anunțul făcut de Marcel Boloș: „Mai au la dispoziție două luni”

Elena Avramescu 27.04.2023, 13:16
Veste bună pentru posesorii de carduri de energie. Anunțul făcut de Marcel Boloș: „Mai au la dispoziție două luni”

Mai mult de 2 milioane de familii au reușit până acum să-și achite facturile la utilități prin intermediul cardului de energie, astfel că valoarea plăților efectuate a ajuns la suma de 464 milioane lei. Se pare că cele mai multe plăți s-au efectuat în București, Iași, Suceava, Bacău și Prahova.

Marcel Boloș, anunț important pentru români

„Sunt deja două luni de când am început implementarea programului de sprijin pentru plata facturilor la energie și am atins pragul de 2 milioane de familii care au achitat facturi din sumele virate pe carduri.

Mai mult de o treime din beneficiarii care au făcut plăți fără să se deplaseze de la domiciliu în acest scop, fie pentru că au folosit platforma online de plată oferită de Poșta Română, fie pentru că au solicitat factorul poștal la domiciliu și au achitat cu sprijinul acestuia. Faptul că au existat aceste 3 variante de plată, dintre care două permit plata de acasă, este cu adevărat o reușită”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

În continuare, ministrul a ținut să le reamintească tuturor celor care posedă astfel de carduri de energie că mai au la dispoziție două luni pentru a utiliza banii aferenți primei tranșe.

„De asemenea, pentru a extinde și simplifica sprijinul acordat, am finalizat proiectul de act normativ prin care se prevede compensarea prețului pentru mai multe tipuri de energie decât cele prevăzute acum: energie electrică, energie termică furnizată în regim centralizat, gaze, butelie, butan, lemn de foc, rumeguș, cărbune, păcură, peleţi, brichete, combustibili lichizi sau solizi şi orice alte materiale de încălzire care pot fi utilizate la încălzirea locuințelor.

Mai mult, avem în plan să permitem și achitarea de facturi mai vechi și să extindem termenul până la februarie 2022”, a mai spus aceesta.

Când expiră banii de pe cardurile de energie
Carduri de energie

Astfel că din cei 2 milioane de beneficiari ai cardurilor, 15.600 și-au compensat, cu ajutorul cardurilor de energie, costul lemnelor de foc, prin urmare valoarea totală a plăților a ajuns la suma de 10,5 milioane lei.

Până în acest moment, au fost emise și distribuite aproximativ 2,1 milioane de carduri de energie destinate românilor vulnerabili și au fost soluționate peste 11.000 anchete sociale, pentru care sunt emise și distribuite carduri. Înafară de formele de energie compensate în acest moment, se vor putea achita butanul, rumegușul, cărbunele, brichetele și alți combustibili lichizi sau solizi.

Nu trebuie uitat faptul că mai mult de 4 milioane de persoane beneficiază de carduri de energie, bugetul total al programului fiind de 2,8 miliarde de lei. Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 lei fiecare, și poate fi utilizat pentru plata electricității, a gazului, a energiei termice în sistem centralizat de termoficare, cât și pentru butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

În plus, cardurile alocate ambelor tranșe se pot folosi până la data de 27 decembrie 2023 inclusiv, tocmai de aceea sprijinul nu va putea fi utilizat în afara termenului de valabilitate prevăzut.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...