Veste bună pentru părinţi. Cum vor putea să îşi ia concediu în cazul copiilor carantinaţi

Ana Anitoiu 30.11.2021, 15:21
Veste bună pentru părinţi. Cum vor putea să îşi ia concediu în cazul copiilor carantinaţi

Unii dintre părinții din România primesc o veste bună. Un proiect de lege a fost înregistrat de curând la Senat pentru ca ei să-și poată lua concediu în cazul în care copiii lor se îmbolnăvesc de Covid-19, iar locul lor de muncă nu le permite să lucreze de acasă.

Ce categorie de părinți își va putea lua concediu în cazul în care copiii se îmbolnăvesc de Covid-19

În prezent, doar părinții care nu sunt vaccinați împotriva coronavirusului și nu au trecut prin boala Covid-19 pot beneficia de concediu plătit în cazul în care copiii lor se infectează. Adulții imunizați cu minori de peste șapte ani acasă nu au același drept, deoarece situația lor nu este prevăzută de lege. Proiectul trimis la Senat are scopul de a remedia situația.

„Pentru noi, medicii de familie, singura soluție pentru a da concediu medical acestor părinți pentru a sta acasă cu copilul se limitează la copiii cu vârstă mai mică de 7 ani, situație în care vor putea beneficia de concediu pentru creșterea copilului bolnav până la 7 ani sau a copilului cu handicap dacă are sub 18 ani.

În situația copiilor cu vârstă mai mare de 7 ani și n-au certificat de handicap, copiii sau părinții nu vor beneficia de certificat medical dacă sunt vaccinați”, a explicat în urmă cu ceva timp la Digi 24 președintele Grupului de Vaccinologie din Societatea Națională a Medicilor de Familie, Gindrovel Dumitra.

Veste buna pentru parinti. Cum vor putea sa isi ia concediu in cazul copiilor carantinati
O familie in bucatarie

Condiția ce trebuie să fie îndeplinită de părinți, pentru concediu plătit

Peste 40 de parlamentari au propus în proiectul de lege menționat ca și părinții vaccinați anti-Covid-19 să poată beneficia de concediu de carantină plătit, în cazul în care copiii lor se infectează cu noul coronavirus. Însă, aceștia vor trebui să îndeplinească o condiție: să nu aibă opțiunea la locul lor de muncă de a lucra de acasă.

„Reglementările actuale descurajează vaccinarea împotriva Covid-19 în rândul persoanelor adulte, întrucât cei afectați sunt părinții care s-au imunizat prin vaccinare”, scrie în nota de fundamentare anexată proiectului de lege ce a fost trimis la Senat.

Conform proiectului de lege, valoarea indemnizației în cazul părinților care s-au vaccinat împotriva coronavirusului și ai căror copii se îmbolnăvesc de Covid-19 ar urma să fie de 100% din baza de calcul. Ca să intre în vigoare, propunerea legislativă trebuie să fie adoptată de Parlament și apoi promulgată de președintele țării, Klaus Iohannis, și publicată în Monitorul Oficial.

Până luni, 29 noiembrie, s-au vaccinat împotriva coronavirusului cu schemă completă în România 7.416.428 de persoane, iar 1.546.194 au făcut și doza suplimentară numită „booster”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...