Veste bună pentru părinți! Când ar putea să se redeschidă grădinițele și creșele. Măsuri anunțate

Luiza Moldovan / 28.05.2020, 12:13

Asociațiile de părinți sunt din ce în ce mai vocale pe subiectul redeschiderii creșelor și grădinițelor. În condițiile în care părinții trebuie să se întoarcă la muncă și nu au cu cine-i lăsa pe cei mici, deschiderea creșelor și grădinițelor a devenit o necesitate imperioasă.

Creșele și grădinițele s-ar putea redeschide cât de curând

Ministerul Educației și Ministerul Sănătății lucrează la un pachet de măsuri care să asigure distanțarea socială. Dintre acestea, triajul epidemiologic se va face în fiecare zi, iar în dormitoare paturile vor fi mai depărtate și mai puține. Încă nu se știe clar cum va arăta o zi la grădiniță, dar ce este cert este că autoritățile doresc ca între copii să fie asigurată o distanță considerată sigură. Lucrul e extrem de complicat în condițiile în care copiii interacționează natural și învață prin atingere reciprocă și joc.

Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de părinți, a cerut imperios redeschiderea grădinițelor și creșelor, în contextul în care părinții nu au cu cine să-și lase copiii sub 12 ani și-și pot lua indemnizația de 75% până la finalul anului școlar, iar creșele și grădinițele private sunt închise.

Redeschiderea grădinițelor și crceșelor se cere imperios
Redeschiderea grădinițelor și creșelor se cere imperios

“Sunt familii care-și pot pierde locul de muncă”

Unele creșe de stat sunt închise doar în august, iar o parte dintre grădinițele de stat asigurau chiar permanența.

Avem întrebări ce se va întâmpla cu familiile care nu au posibilități să-și plătească bone sau care nu au bunici cu care să-și lase copiii, cei de la creșă și preșcolarii. Aici trebuie să găsim înțelegere, să se deschidă creșele și grădinițele. Nu toți părinții își vor trimite copiii la creșă, ele oricum nu erau tot timpul pline, anumiți părinți îi țineau acasă sau aveau alte variante. Vom căuta o soluție cu Ministerul. Vom cere deschiderea creșelor și a grădinițelor, sunt familii care își vor pierde locul de muncă, nu pot rămâne acasă și nu au puterea financiară să se susțină 5-6 luni sau cât mai durează criza, a afirmat Cristache, într-o declarație pentru HotNews.ro.

Cristache spune că trebuie să învățăm să trăim cu virusul și-și exprimă îndoiala cu privire la disponibilitatea părinților de a le administra copiilor lor un vaccin făcut pe repede-nainte.

Trebuie să învățăm să trăim cu acest virus pentru că până în toamnă nu cred că vom avea un vaccin care să asigure prezența copiilor la școală fără riscuri. Pe de altă parte nu știu care părinte va administra copilului un vaccin care a fost făcut pe repede înainte. Un vaccin nu se face în 5-6 luni și necesită ani de testare pentru a vedea efectele secundare. Trebuie legiferată predarea în mediul online, aș merge chiar mai departe în funcție de cum va evolua acest virus, chiar și evaluarea să o faci în mediul online și pentru asta ai nevoie de niște investiții majore făcute de către Guvern, să achiziționeze platforme online, să asigure securitatea lor”, a mai spus Cristache.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI