Veste bună pentru cei care locuiesc la case. Lemnele de foc s-ar putea ieftini

Nicu Stan 22.09.2021, 08:30
Veste bună pentru cei care locuiesc la case. Lemnele de foc s-ar putea ieftini

Sunt vești bune pentru românii care locuiesc la case după ce s-a aflat că prețul la lemnele de foc s-ar putea ieftini. În acest sens, Comisia de buget-finanţe a Senatului a adoptat, ieri, un raport de admitere pentru proiectul de lege al PSD care prevede reducerea TVA pentru lemnele de foc de la 19% la 5%, a anunțat purtătorul de cuvânt al Partidului Social Democrat, Ştefan Radu Oprea.

Vești bune pentru români. Lemnele de foc s-ar putea ieftini

Prețul lemnelor de foc ar putea să scadă, potrivit unui proiect de lege al PSD, care popune micșorarea TVA-ului de la 19% la 5%.

”Veste bună pentru românii care îşi încălzesc locuinţele cu lemne de foc. Comisia buget-finanţe din Senatul României a votat un raport favorabil pentru iniţiativa PSD de reducere a TVA pentru lemnele de foc de la 19% la 5%. Dezbaterea şi votul în plenul Senatului va avea loc săptămâna viitoare”, a scris Ştefan Radu Oprea, pe pagina sa de Facebook.

Lemnele de foc se ieftinesc
Lemnele de foc se ieftinesc

Prețul la lemnele de foc ar urma să se micșoreze de la 1 noiembrie

Potrivit purtătorului de cuvânt al PSD, termenul de intrarea în vigoare a legii este 1 noiembrie 2021, astfel că românii s-ar putea bucura de ieftinire începând din această iarnă.

”Termenul de intrarea în vigoare a legii este 1 noiembrie 2021, astfel încât cetăţenii să beneficieze de reducerea preţului la lemne de foc din această iarnă. P.s. Vă readuc aminte că 85% din locuinţele din mediul rural sunt încălzite cu lemne”, a transmis Radu Oprea.

Ce impact bugetar va avea proiectul de lege PSD

Proiectul de lege al PSD prevede și care va fi efortul financiar pentru reducerea TVA la lemnele de foc de la 19% la 5%.

”Impactul bugetar este de 150 de milioane de lei, estimat atât de noi (iniţiatorii – n.r.), cât şi de Ministerul Finanţelor Publice. Acest proiect a fost gândit înainte ca această criză a preţului la energie să devină atât de acută, pentru a veni cu soluţii împotriva furtului de masă lemnoasă din pădure.

Câte gospodării din România se încălzesc cu lemne

Scăderea preţului este una dintre variante, astfel încât îţi poţi permite să plăteşti un preţ corect pentru un metru cub de lemne de foc. Condiţiile s-au schimbat de la iniţierea proiectului până la votarea sa, iar acum este necesar ca legea să se aplice de anul acesta, pentru ca şi cei care se încălzesc cu lemne să beneficieze de aceleaşi condiţii cu cei care se încălzesc cu energie electrică sau cu gaze”, a argumentat Radu Oprea.

Potrivit INS, lemnul de foc este principala sursă de încălzire pentru peste 3,5 milioane de gospodării, reprezentând peste 45,71%, din totalul gospodariilor înregistrate în România.

Urmăriți Impact.ro și pe