Veste bună pentru bucureșteni. Un tronson recent renovat din rețeaua de termoficare urmează să intre în funcțiune

Elena Avramescu 07.10.2022, 12:15
Veste bună pentru bucureșteni. Un tronson recent renovat din rețeaua de termoficare urmează să intre în funcțiune

Bucureștenii au primit o veste extrem de bună, chiar înainte de începerea sezonului rece. Nicușor Dan, primarul Capitalei, a anunțat că un tronson de reţea de termoficare cu o lungime de 1,3 kilometri din zona Pantelimon va intra în curând în funcţiune şi exploatare, imediat după ce se vor finaliza probele de presiune.

Un tronson renovat din rețeaua de termoficare din București, din nou în funcțiune

Lucrările de modernizare a reţelei de termoficare de pe şantierul din zona Pantelimon avansează. Până acum, au fost schimbate conducte preizolate pe o lungime de 1,3 km, între Bd. Chişinău şi Şoseaua Pantelimon, iar în prezent se fac probe de presiune pe acest tronson, pentru a fi dat în funcţiune şi exploatare.

În perioada următoare, se vor executa lucrări de modernizare a racordurilor aferente punctelor termice. Acestea se vor face şi în sezonul rece, fără a afecta furnizarea agentului termic”, a declarat edilul Capitalei.

Acesta a mai precizat că noile lucrări fac parte din Obiectivul 1 Magistrala I Sud – Pantelimon, însumând o lungime totală de 12 km, fiind executate de Asocierea Elsaco Electronic SRL – Sicor SRL, iar valoarea investiţiei se ridică la aproximativ 50 milioane de lei fără TVA.

În luna iulie a acestui an a fost deschis șantierul, iar termenul de execuţie a fost stabilit la 12 luni, potrivit contractului, a mai spus Nicuşor Dan. În plus, magistrala I Sud – Pantelimon are rolul de a deservi 21 de puncte termice şi mai multe instituţii publice din cartierele Pantelimon şi Colentina.

„Pe acest tronson s-au înregistrat foarte multe avarii, întrucât nu s-au mai făcut lucrări de modernizare de la instalare, din anii 1975 – 1977”, a mai precizat primarul general al Capitalei.

Un tronson recent renovat din rețeaua de termoficare urmează să intre în funcțiune
Reparatii Termoenergetica

În luna septembrie a acestui an, Nicușor Dan spunea că în acest an fost reabilitaţi 18 kilometri de conductă principală de termoficare, iar până la sfârşitul anului estima că se va ajunge la un total de 30 de kilometri.

Cu toate acestea, în acel moment erau deschise doar patru şantiere: Ferentari (cu 9 kilometri reabilitaţi), Berceni (2 kilometri), Pantelimon (1 kilometru), Mihalache-Amzei (câteva sute de metri). În plus, șantierele din Bobocica şi Drumul Taberei au fost închise, iar compania Termoenergetica a reabilitat segmente mai scurte de reţea care totalizează 8 kilometri.

Ieri, 6 septembrie 2022, a fost încheiată achiziţia pentru reabilitarea a peste 210 kilometri de reţea de termoficare cu fonduri UE.

Termoenergetica, angajări pentru reabilitarea mai rapidă a sistemului de termoficare

În luna iulie a acestui an, Termoenergetica a făcut recent un anunț, în care menționa faptul că face angajări pentru a grăbi reabilitarea sistemului de termoficare din Bucureşti, mai ales că existau şantiere în toate sectoarele Capitalei, conform şefului companiei.

Un tronson recent renovat din rețeaua de termoficare urmează să intre în funcțiune
Termoficare Bucuresti

Claudiu Creţu, directorul general al Companiei Municipale Termoenergetica Bucureşti (CMTEB) S.A., a spus că ritmul de reabilitare a sistemului de termoficare are toate șansele să crească în cazul în care vor fi angajaţi sudori, instalatori, precum şi muncitori necalificaţi, notând faptul că pentru aceştia din urmă compania are dispuse resursele şi experienţa necesară pentru a-i putea specializa. În plus, Termoenergetica beneficiază de peste 3.000 de salariaţi, mai precis cu peste 1.200 mai puţini decât în 2010.

„La data de 30.06.2022, compania îşi desfăşoară activitatea cu puţin peste trei mii de salariaţi (3.184 angajaţi), cu 1.277 de salariaţi mai puţin faţă de anul 2010, în condiţiile exploatării unui sistem aflat într-un proces continuu de degradare. Capacitatea redusă de intervenţie de astăzi este rezultatul direct al diminuării forţei de muncă specializate care să asigure intervenţiile în timp util asupra reţelei”, a declarat Claudiu Creţu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...