Veste bună de la Timișoara. Câinii dresați special pentru a depista virusul SARS-CoV-2 au recunoscut 100% probele cu infecţie COVID-19

Elena Avramescu, Ștefan Olteanu 27.04.2021, 14:14
Veste bună de la Timișoara. Câinii dresați special pentru a depista virusul SARS-CoV-2 au recunoscut 100% probele cu infecţie COVID-19

Câini dresați special pentru a depista virusul SARS-CoV-2. Câinii care au luat parte la proiectul de cercetare pilot al Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, în colaboarare cu Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea” Sibiu, ce presupune dresarea acestora pentru depistarea infecţiei cu noul coronavirus, au recunoscut în proporție de 100% probele cu infecţie COVID-19.

Câini dresați special pentru a depista virusul SARS-CoV-2

În luna septembrie 2020 s-au făcut primii pași în acest sens, la Centrul de la Sibiu. Astfel că au fost selectate cinci exemplare din rasa Ciobănesc German, precum şi unul din rasa Ciobănesc Belgian Malinois, cu vârstele cuprinse între şapte şi nouă luni, iar în ianuarie 2021 a demarat antrenamentul cu primele probe SARS-CoV-2, recoltate de la pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, arată un comunicat al Spitalului „Victor Babeş” Timişoara.

Am conceput un proiect în care am cerut persoanelor care veneau în evaluare la noi şi care aveau testul pozitiv să accepte să li se recolteze, din transpiraţia de sub braţ, o mostră de miros, care era preluată apoi de echipa de la centrul de dresaj. Am participat la şedinţa de demonstraţie şi de avizare a rezultatelor acestui proiect şi am rămas surprins, dar şi impresionat. Toţi câinii care au participat au recunoscut 100% probele cu infecţie COVID-19, chiar şi în condiţiile în care instructorul a încercat să le devieze atenţia sau să îi retragă din zona unde era proba. Ei reveneau şi insistau pentru proba respectivă, a spus dr. Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” Timişoara, potrivit comunicatului.

Astfel că Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” a reușit să fie prima unitate sanitară care a pus la dispoziţia specialiştilor Centrului Chinologic din Sibiu mai multe probe prelevate de la pacienţii infectaţi cu COVID-19. La scurt timp după, acestui proiect s-au alăturat şi alte spitale, majoritatea fiind din judeţul Sibiu.

Caini dresati special pentru a depista virusul SARS-CoV-2
Caini dresati pentru despistarea virusului SARS-CoV-2

Câinii special dresaţi vor fi folosiţi pe Aeroportul Internaţional Sibiu

Faza întâi a presupus selecţia poliţiştilor conducători de câini, a specialiştilor din cadrul Centrului Chinologic, care urmau să participe la acest proiect, selecţia exemplarelor canine care urmau să îşi desfăşoare activitatea în cadrul proiectului şi amenajarea laboratorului de pregătire a exemplarelor canine de detectare a persoanelor infectate cu SARS-CoV-2.

A doua fază a fost dresajul propriu-zis. Faza următoare este de avizare, iar ultima este cea de operaţionalizare a acestui proiect, care presupune desfăşurarea de activităţi în Aeroportul Sibiu pentru depistarea pasagerilor cu coronavirus şi, ulterior, acreditarea acestor echipe canine, a declarat directorul Centrului Chinologic „Dr. Aurel Greblea” Sibiu, comisar şef Claudiu Leonard Bîlă, citat în comunicat.

Momentan, câinii special dresaţi pentru depistarea persoanelor cu COVID-19 vor fi folosiţi pe Aeroportul Internaţional Sibiu, urmând a fi amplasaţi în aerogară, la sosiri externe, înainte de controlul efectuat de specialiştii DSP Sibiu. În plus, informaţiile obţinute în cadrul proiectului vor fi puse la dispoziţia tuturor partenerilor pentru continuarea cercetărilor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...