Veste bună dată de dr. Mihai Craiu: „Numărul de cazuri de gripă şi viroze respiratorii la copii este într-o semnificativă scădere faţă de săptămânile anterioare”

Elena Avramescu 02.02.2023, 13:56
Veste bună dată de dr. Mihai Craiu: „Numărul de cazuri de gripă şi viroze respiratorii la copii este într-o semnificativă scădere faţă de săptămânile anterioare”

Cea mai bună veste la începutul acestei luni vine de la medicul pediatru Mihai Craiu de la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu” Bucureşti. În cursul zilei de astăzi, acesta a declarat că numărul de copii cu cazuri de gripă şi viroze respiratorii care se prezintă la spital se află în scădere continuă faţă de săptămânile anterioare.

Cazurile de gripă şi viroze respiratorii la copii, în scădere accentuată

„Numărul de cazuri este într-o semnificativă scădere faţă de săptămânile anterioare. Mă refer la copii, ceea ce se prezintă la spital. Din punct de vedere epidemiologic, este un declin faţă de momentul la care s-au declarat de către autorităţi măsurile acelea speciale de precauţie.

Schimbarea de vreme şi scăderea temperaturii a redus încărcătura ambientală de agenţi patogeni şi persoanele care se simţeau un vulnerabile nu au mai fost aşa de uşor tentate să plece în comunitate, să folosească spaţiile publice ca atunci când erau 18 grade afară în urmă cu câteva săptămâni”, a declarat medicul.

Medicul a ținut să precizeze că în ultimele zile, la unitatea de primiri urgenţe s-au prezentat 150 de copii, faţă de 250 cât se prezentau în perioada dintre Crăciun şi Anul Nou.

„Numărul total zilnic a scăzut la valorile dinainte de valul epidemic. Noi în mod normal vedem la unitatea de primiri urgenţe 150 de copii pe zi. Aceasta este cifra noastră zilnică. În vârful epidemic în urmă cu nişte săptămâni, adică undeva între Crăciun şi Anul Nou, aveam 250 pe zi”, a mai spus medicul pediatru.

Sute de cazuri de viroze in spitalele de pediatrie
Cazurile de viroze la copii, in scadere

Acesta a ținut să mai precizeze că la finalul sezonului epidemic la spital se prezintă cazuri cu severitate mult mai mare. În plus, este nevoie ca părinţii să se prezinte la spital cu copiii atunci când aceştia prezintă semne de deshidratare, sau atunci când au respiraţia dificilă şi însoţită de schimbarea culorii, dar şi când au febră care nu scade cu antitermicele obişnuite.

„În principiu, cele trei mari semne de gravitate sunt deshidratarea, adică acel copil în care intrările de lichide sunt mai mici decât ieşirile. Că nu vrea să mănânce şi are diaree, varsă, acesta este un semn mare şi trebuie să vină neapărat la spital. Al doilea, când respiraţia este dificilă şi însoţită de schimbarea culorii, acei copii care se fac cianotici.

Acum o mulţime de părinţi au şi pulsoximetru. Al treilea, când copilul are febră care nu scade la antitermicele obişnuite. Toţi părinţii au acasă Panadol, Nurofen, ce au şi ei. Dacă administrează o dată sau de două ori şi nu scade deloc febra trebuie să vină la medic”, a mai spus Mihai Craiu.

Medicul pediatru a vorbit și despre imunizarea antigripală la copii, spunând că acum este prea târziu să fie făcută pentru cei care nu au fost niciodată vaccinaţi, deoarece aceştia necesită două administrări de vaccin la interval de 28 de zile una de cealaltă.

Cristina Stroe și Damian Drăghici, despre Te cunosc de undeva
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...