Veste bună cu privire la Centrala de la Doicești. Nicolae Ciucă: „Ne va asigura securitatea energetică și rolul de furnizor în regiune”

Elena Avramescu 21.02.2023, 14:12
Veste bună cu privire la Centrala de la Doicești. Nicolae Ciucă: „Ne va asigura securitatea energetică și rolul de furnizor în regiune”

În cursul acestei zile, premierul Nicolae Ciucă a avut stabilită o întâlnire cu reprezentanții companiei americane Fluor Corporation, finanțator și acționar al tehnologiei reactoarelor modulare de mici dimensiuni, NuScale.

Nicolae Ciucă, veste bună referitoare la Centrala de la Doicești

Compania americană Fluor Corporation este cel mai mare finanțator și acționar al tehnologiei reactoarelor modulare de mici dimensiuni, NuScale, fiind unica tehnologie din aceasta clasă de centrale nucleare certificate de un organism de reglementare (US NRC).

„Proiectul SMR de la Doicești este un obiectiv de interes național. Pașii pe care îi realizăm în România, care au la bază bunul parteneriat dintre Nuclearelectrica, NuScale Power și Fluor Co., au și o importanță la nivel global, iar acțiunile întreprinse sunt sprijinite de la cel mai înalt nivel al Statelor Unite ale Americii, inclusiv financiar. Suntem determinați să transformăm România într-un pol al noilor capacități pentru energie verde, care să asigure locuri de muncă înalt calificate.

Ne concentrăm pe întregul lanț de producție pentru a implementa acest proiect fanion pentru Europa, care să ne asigure securtitatea energetică și, chiar, rolul de furnizor în regiune . Îmi doresc ca ritmul să fie păstrat și pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă.” a declarat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.

În urmă cu aproximativ un an și jumătate, Nuclearelectrica și NuScale Power au semnat un acord pentru a avansa implementarea tehnologiei inovatoare a reactoarelor modulare mici a NuScale, în România, în acest deceniu, iar în mai 2022, Nuclearelectrica, NuScale și E-Infra, proprietarul amplasamentului, au semnat un MoU pentru dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR) din România pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, județul Dâmbovița.

Centrala nucleara in locul fostei termocentrale de la Doicesti 1
Centrala de la Doicești

La începutul acestei luni a fost anunțată semnarea contractului pentru lucrările de Front-End Engineering and Design (FEED) de către americanii de la NuScale Power şi compania românească RoPower Nuclear (RoPower), ce este deţinută în cote egale de Nuclearelectrica şi Nova Power & Gas.

Contractul reprezintă un pas uriaș pentru implementarea unei centrale electrice NuScale VOYGR cu reactoare modulare mici (SMR) în România. Astfel că producătorul de energie nucleară din a lansat un comunicat de presă, notând faptul că noul contract a fost parafat în data de 28 decembrie 2022, iar lucrările ce urmează să fie demarate de NuScale se vor baza pe caracteristicile principalele şi specifice de amplasament pentru o centrală VOYGR-6 SMR, fiind șanse să fie dezvoltată pe amplasamentul centralei electrice Doiceşti.

„Suntem mândri să avansăm în parteneriatul nostru cu NuScale şi să începem analiza aprofundată şi planificarea proiectului pe amplasamentul de la Doiceşti. Semnarea contractului pentru lucrările FEED urmează dupproă aproape patru ani de colaborare, cercetare şi studii pentru a ne asigura că selectăm cea mai sigură şi mai performantă tehnologie, precum şi amplasamentul potrivit.

De asemenea, demonstrează că partenerii împărtăşesc aceleaşi valori şi angajamentul de a construi un viitor mai verde şi mai sustenabil pentru generaţiile următoare”, a declarat Cosmin Ghiţă, directorul general al Nuclearelectrica.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...