Vauxhall Pleasure Gardens, centrul intrigilor și al scandalurilor din Londra. Aici petreceau regi și celebrități ale vremii

Beatrice Dumitru 30.12.2021, 15:46
Vauxhall Pleasure Gardens, centrul intrigilor și al scandalurilor din Londra. Aici petreceau regi și celebrități ale vremii

Vauxhall Pleasure Gardens a fost cândva centrul de atracție al vieții de noapte din Londra și un loc pentru legături scandaloase și întâlniri secrete. Locul era frecventat atât de celebrități ale vremii, precum Charles Dickens sau Casanova, și membri ai familiei regale, dar și de oameni de rând.

Vauxhall Pleasure Gardens, locul bârfelor și al scandalurilor

Vauxhall Pleasure Gardens este un parc bine întreținut, din sudul Londrei. În depărtare se poate zări sediul Serviciului Secret de Informații din Marea Britanie, clădire vopsită în verde și crem, pe malul de sud al Tamisei.

Acum nu mai arată așa, dar această zonă a fost cândva gazda celui mai bun loc de divertisment din Londra georgiană. Vauxhall Pleasure Gardens a fost, inițial, un centru de cultură, spectacol, intrigi și scandal în perioada secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea, imortalizat în picturi ale unor artiști precum Canaletto și William Hogarth și în romane precum „Vanity Fair” de William Thackeray.

Locul a fost frecventat de toată lumea, de la Charles Dickens la playboy-ul venețian Giacomo Casanova, și a transformat viața de noapte a capitalei și i-a ajutat pe londonezi să mai uite de grijile de zi cu zi.

 Vauxhall Pleasure Gardens, centrul intrigilor și al scandalurilor din Londra. Aici petreceau regi și celebrități ale vremii
Vauxhall Pleasure Gardens. Sursa foto: Ranelagh Collection

A fost un loc în care lumea strălucitoare a bogăției, a modei și a culturii și-a arătat fața mai puțin frumoasă, unde prinții petreceau cu prostituate, iar clasele de mijloc au fost șocate și emoționate de excesul expus”, a scris curatorul Danielle Thom într-o serie de articole despre Vauxhall Pleasure Gardens, pentru Muzeul Londrei, preluat de BBC.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Centrul vieții de nopate din Londra

Apărute în primele decenii ale anilor 1700, la periferia de atunci a Londrei, grădinile erau spații în aer liber și oamenii plăteau intrarea pentru a vedea atracțiile sale. Aici petreceau o seară de vară cu mâncare, băutură, spectacole, dar făceau și activități mai riscante. Existau grădini de plăcere în Chelsea și Marylebone, printre alte locuri, dar cel mai faimos a fost cel de la Vauxhall.

Locul a fost cunoscut prima dată ca New Spring Garden, dar în 1729 a fost subînchiriat unui antreprenor pe nume Jonathan Tyers, devenind un punct de atracție al vieții de noapte din Londra timp de mai bine de un secol.

A fost locul în care toată lumea dorea să meargă, pentru că acolo mergeau toți ceilalți. Te-ai dus la Vauxhall să vezi ce se întâmplă, cine era acolo, ce purtau oamenii, ce făceau, cu cine vorbeau Era o sursă uriașă de bârfe, rețelele de socializare ale vremii”, a spus David Coke, coautor al cărții Vauxhall Gardens: A History.

Vauxhall cuprindea grădini amenajate, păduri, elemente de apă și alei mărginite de copaci. Erau pavilioane, colonade, porticuri, grote și piețe, arhitectura având influențe din Europa, Orientul Mijlociu și Asia. Muzica a fost o atracție majoră pentru cei aproximativ 1.000 de vizitatori nocturni ai Vauxhall, care a găzduit cei mai importanți muzicieni și compozitori din acea vreme.

Aici vedeai ținute de lux și baluri mascate, precum și sărbători zgomotoase pentru a marca evenimentele majore. Picturi, sculpturi, statui și alte opere de artă erau expuse la vedere, în timp ce ospătarii serveau băuturi alcoolice, salate și prăjituri mesenilor

Străzile Londrei la acea vreme erau urât mirositoare, periculoase, zgomotoase, dar mergeai la Vauxhall și puteai să te relaxezi, să te simți liber într-o lume aparte. Devenise ca un drog care dă dependență. De aceea oamenii continuau să se întoarcă mereu aici”,  mai spune Coke.

În 1859,  Vauxhall și-a închis porțile

Prezența celebrităților și a unor membri din familiile regale, cum ar fi Frederick Louis sau Prințul de Wales, a ajutat la atragerea mulțimilor, iar intrarea costa un șiling, aproximativ 15-20 de lire sterline de astăzi. În anii 1800, Vauxhall a început să-și piardă din strălucire, mai ales după apariția noilor forme de divertisment, în special a sălilor de muzică, în timp ce înmulțirea căilor ferate a permis oamenilor să-și petreacă timpul liber mai departe de casă. Și pe măsură ce capitala s-a extins, zonele periferice, precum Vauxhall, au fost înghițite.

La 25 iulie 1859, Vauxhall și-a închis definitiv porțile, iar pe acel teren au fost construite 300 de case, dintre care multe au fost deteriorate sau distruse 80 de ani mai târziu. În ultimul deceniu a reapărut interesul pentru Vauxhall Pleasure Gardens, cu expoziții la Muzeul Londrei și la Foundling Museum și apariții în adaptarea TV din 2018 a lui Vanity Fair și Bridgerton de la Netflix. În 2012, Spring Gardens a fost renovată și redenumită Vauxhall Pleasure Gardens.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...