Vaticanul ar avea un plan secret pentru a-l obliga pe Papa Francisc să demisioneze: „Adversarii lui știu că în acest moment sunt în minoritate, că vor avea nevoie de timp atât pentru a-l slăbi”

Elena Avramescu 10.01.2023, 12:22
Vaticanul ar avea un plan secret pentru a-l obliga pe Papa Francisc să demisioneze: „Adversarii lui știu că în acest moment sunt în minoritate, că vor avea nevoie de timp atât pentru a-l slăbi”

Papa Francisc pare că are zilele numărate la Vatican, deoarece recent s-a aflat că aproape toți conservatorii au un „plan secret” cu scopul a-l pune pe pontif sub extraordinar de mult stres, încât să nu aibă altă alternativă decât să demisioneze. Acest lucru a fost scos la iveală de către un cardinal italian, potrivit Daily Mail.

Papa Francisc, în pericol de a fi forțat să demisioneze

Totul a început la doar câteva zile după moartea predecesorului său, Papa Emerit Benedict al XVI-lea, pe 31 decembrie, fiind o mișcare menită să-l înlăture pe pontiful liberal în vârstă de 86 de ani.

În urmă cu ceva timp, Papa Francisc a afirmat că va demisiona dacă starea sa de sănătate o să-i pună probleme, însă sunt șanse mici ca acest lucru să se întâmple cât timp Benedict al XVI-lea este în viață, deoarece trebuie evitată o situație fără precedent de trei papi care să locuiască la Vatican.

Toate acestea au luat amploare în momentul în care Papa s-a întâlnit cu arhiepiscopul Georg Gänswein, secretarul de lungă durată al Papei Benedict al XVI-lea. Se pare că Gänswein a publicat o carte de memorii în care îl prezintă pe Papa Francisc într-o lumină extrem de proastă. Cu toate acestea, Vaticanul nu a dorit să ofere niciun detaliu despre conținutul audienței private, ci doar că aceasta a avut loc.

Ziarul italian La Stampa a fost cel care a mărturisit că un cardinal le-a dezvăluit că facțiunea conservatoare este gata de a acționa „cu toate armele” împotriva Papei.

Papa Francisc s-a deplasat la ambasada Rusiei pentru a discuta despre razboiul din Ucraina
Papa Francisc. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

„Planul secret va fi formulat pe mai multe axe și faze, dar va avea un singur obiectiv, să pună pontificatul sub o asemenea presiune încât Francisc să fie nevoit să demisioneze. Adversarii lui Francisc știu că în acest moment sunt în minoritate, că vor avea nevoie de timp atât pentru a obține un consens, cât și pentru a-l slăbi pe Francisc.

Campania se va axa pe slăbirea progresivă a Sfântului Părinte, precum și pe opțiunile sale doctrinare, ceea ce va crea o mare nemulțumire care va putea fi folosită împotriva sa”, a dezvăluit cardinalul.

Papa Francisc a devenit suveran pontif în 2013, după demisia arhiconservatorului Benedict al XVI-lea, iar numirea acestuia a adus schimbări destul de mari în cadrul Bisericii Catolice, deoarece Francisc a criticat capitalismul și a avut o atitudine mult deschisă față de homosexualitate, avort, împărtășania pentru divorțații recăsătoriți  sau chiar și celibatul preoților.

Se pare că după ce a publicat scrisori secrete pe care și le-au trimis cei doi papi și relatând conversații private cu ambii, Gänswein a scos la iveală faptul că Francisc a refuzat și rugămințile lui Benedict și s-a dovedit nesincer, irațional și sarcastic când i-a decis soarta. În plus, Benedict l-a ironizat pe Francisc din această cauză.

„Se pare că Papa Francisc nu mai are încredere în mine și te face pe tine însoțitorul meu”, ar fi spus Benedict, potrivit lui Gänswein.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...